Počelo odbrojavanje do novog JazzIbar-a

Trinaesti po redu internacionalni džez festival „JazzIbar“ ove godine održava se od 28. do 30. juna na više lokacija u Kraljevu, a u organizaciji Kulturnog centra “Ribnica”. U nastavku teksta donosimo vam program ovogodišnjeg festivala

Festival počinje u dvorištu Francuske kuće 28. juna u 21 čas nastupom benda Dusha Connection iz Austrije.

Izvor/Foto: KC “Ribnica”

Trio čine Esad Halilović (bubnjevi, kompozicija i aranžmani), Urs Hager (klavir) i Clemens Rofner (kontrabas). Ovi vrsni instrumentalisti kombinuju najrazličitije stvari na neponovljivo strastven način, oslanjajući se na široku bazu istorije džeza. S užitkom povlače linije i prema drugim stilovima, dopuštajući svojim različitim korenima da govore u muzičkom smislu, ali i ostavljaju prostor za svaku umetničku improvizaciju. 

Dušan Petrović bend nastupa u 22 časa. Posetioci će imati priliku da čuju kompozicije sa albuma From April to December, koji je objavljen prošle godine. Dr Dušan Petrović je uspeo da iznedri muziku koja je neosporni pomak u muzičkoj industriji Srbije, a pogotovu u žanru domaćeg džez i fjužn zvuka. Žanrovski, album nije namenjen samo slušaocima džez muzike već široj publici. 

Izvor/Foto: KC “Ribnica”

U četvrtak, 29. juna, u dvorištu Francuske kuće od 21 čas nastupa Duško Šobat grupa iz BiH. 

Izvor/Foto: KC “Ribnica”

Bend je osnovan 2016. godine. Prvi album pod nazivom „Raskoš” objavili su za PGP-RTS. Članovi benda su Duško Šobat – gitara, Igor Jovanović – bubanj i Mladen Bojić – bas. Njihovu muziku odlikuje stilsko šarenilo različitih muzičkih pravaca. 

Funktastic Coalition Group nastupa u 22 časa. U pitanju je fank/džez instrumentalni sastav koji izvodi autorske kompozicije u originalnim aranžmanima.

Izvor/Foto: KC “Ribnica”

 Sastav je 2012. godine okupio Nemanja Zlatarev, muzičar i trombonista Big benda RTS-a, kao i Beogradskog Diksilend orkestra. Grupu čine pretežno mlađe generacije muzičara celokupne srpske džez scene, pa otuda i sam naziv „koalicija”. Najveći uticaj na muziku ovog sastava ima stil bendova i izvođača sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. 

Program trećeg, poslednjeg dana festivala, održaće se 30. juna na Trgu srpskih ratnika. 

U 20 časova nastupa Srđan Ivanović Blazin’ quartet iz Francuske. Kvartet čine Andreas Polyzogopoulos – truba, Srđan Ivanović – bubanj, Steve Hamilton – klavijature i Mihail Ivanov – kontrabas. 

Izvor/Foto: KC “Ribnica”

Spojem orijentalne muzičke filozofije i džeza, ovaj kvartet je kreirao autentičan zvuk u rasponu od melodičnog do ritmičkog, od konkretnog do apstraktnog, od akustičnog do elektronskog. Blazin’ quartet je dobitnik nekoliko uglednih internacionalnih nagrada, a već  petnaest godina nastupa na koncertima u Evropi, SAD-u i Aziji.

Nakon francuskog sastava, u 21 čas je koncert poznate srpske džez pevačice i kompozitorke Lene Kovačević.

Izvor/Foto: KC “Ribnica”

Njen muzički stil odiše jedinstvenim spojem pop i džez muzike. Smatra se jednom od najvažnijih muzičarki mlađe generacije. Lenin sastav sačinjen je od vrsnih muzičara sa kojima nastupa od 2009. godine u Srbiji, regionu i inostranstvu. Ono što posebno izdvaja ovu grupu muzičara jeste zajednička strast prema kolažu pop i džez zvuka, kao i tradicionalnih pesama Balkana, kojim su obojili svoj program. 

Trinaesti kraljevački džez festival zatvoriće Jovan Maljoković Balkan salsa bend, koncertom koji počinje u 22 časa i 30 minuta.

Jovan Maljoković je srpski džez saksofonista, kompozitor i aranžer. Tokom šest decenija duge karijere, nastupao je na svim domaćim i brojnim džez festivalima u Evropi, kao i na Kubi.  Jedan je od najplodnijih džez autora u Srbiji. Do sada je objavio trinaest autorskih albuma. Muzika koju svira je veoma prepoznatljiva. To je fini spoj džeza i tradicionalne muzike. 

Program je besplatan za publiku. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.