Međunarodni dan arhiva – Izložba „Sveti Vikentije mitropolit skopski“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Arhiva, 9. juna – Istorijski arhiv Kraljevo pripremio je u saradnji sa Muzejom žrtava genocida organizovao izložbu „Sveti Vikentije mitropolit skopski“

Foto: Filter media

Izložba je kako je istakla Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo, upriličena na pravom mestu, s obzirom da je u pitanju jedna od izložbi kojima su obeležavani događaji vezani za Prvi svetski rat. Mitropolit skopski Sveti Vikentije, jedan je od žrtava okupatora.

Foto: Filter media

-Ono što je istorijski važno napomenuti jeste to da je Sveti Vikentije rođen kao Vasilije Krdžić u mestu Ušće nadomak Kraljeva, zamonašio se u Studenici,a tragično je pogubljen 1912. Godine. U Ušću i danas žive njegovi potomci koji vode računa o njegovom imanju, kaže Milojević.

Nacionalna ustanova kulture „Muzej žrtava genocida“ omogućila je kroz svoju fondaciju realizaciju jedne ovakve izložbe koja ima izuzetan istorijski značaj kako za nacionalnu tako i za lokalnu istoriju.

Foto: Filter media

-Sveti Vikentije jedan je u nizu zaboravljenih velikana istorijskih ličnosti 20.veka . Ovo je još jedan od onih tužnih pokazatelja koliko mi možemo brzo da zaboravimo svoje velikane. Prošlo je više od jednog veka od brutalnog stradanja mitropolita Vikentija koji je bio najviši kler srpske pravoslavne crkve, a njegovi posmrtni ostaci odnosno mošti budući da je kanonizovan nikada nisu pronađene, kaže Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

U kapeli na planini Čemerno, koju gradi Grad Kraljevo a koja je inače posvećena Prvom svetskom ratu, biće oslikan lik Svetog Vikentija u kupoli.

Foto: Filter media

-Kraljevo je kroz istoriju dalo mnogo velikana u različtim sferama. Mnogi od njih su ostali zapamćeni, ali ima i velikih ljudi iz ovog kraja koji su gotovo nepoznati, ili preciznije rečeno, poznatiji su na svakom drugom mestu nego u kraju iz koga su potekli. Jedan od njih je svakako mitropolit skopski Vikentije, jedan od kristalnih ličnosti kako srpskog naroda tako i Srpske pravoslavne crkve. Ono što je važno da se ovaj velikan vraća u svoj kraj, u Kraljevo u punom sjaju, sa oreolom oko glave, kaže protejerej – stavrofor dr Velibor Džomić.

Ovu izložbu Kraljevčani mogu pogledati u naredne dve nedelje u holu Gradske uprave.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.