Kraljevački Zavetnici poručili lokalnoj vlasti: Ne stavljajte više reke u cevi

U proteklom periodu više puta smo apelovali na gradsku vlast da reke kraljevačkog kraja ne stavlja u cevi

Nakon mnogobrojnih protesta protiv izgradnje mini hirdoelektrana, upozorenja stručnih službi koje se bave zaštitom životne sredine a koje su ukazivale na posledice izgradnje MHE na rekama u Kraljevu, smatrali smo da se gradska vlast urazumila i odustala od građenja istih, međutim vidimo da to nije slučaj poručili su danas kraljevački Zavetnici na konferenciji za medije.

Foto: Filter media

-Nedavno je u našem gradu održana prezentacija projekta izgradnje nove mini hidroelektrane. Do 1. juna ove godine trajao je Javni uvid u izmenu Plana generalne regulacije Grada, gde se planira izgradnja još jedne MHE pod nazivom „Mlanča“.Po zamisli lokalne vlasti, ona bi trebala da se nađe u mestu Ušće, gde bi reke Beloševu, Jasenicu i Strajinsku reku, pritoke Grajićke reke stave u cevi, kako bi izgradili jednu mini hidroelektranu kapaciteta 978kw, kaže Marko Petrović, član Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici.

Kraljevački Zavetnici skrenuli su pažnju na to da se uvidom u ovu dokumetaciju planira da 3721m reke bude stavljeno u cevi, koja će kao posledicu imati potpuno oštećenje biosfere prirodnog rezervata. Podsetili su i na blizinu manastira Studenice i izrazili bojazan od mogućih posledica prilikom velike koncetracije vlage na šta su stručnjaci već upozoravali) na oštećenje fresaka odnosne jedne srednjovekovne nemanjićke svetinje.

-Jedna mini hidroelektrana ne može bitno da utiče na energetski sistem u velikom ili bar značajnoj meri, ali će zato omogućiti pojedincima, da se na račun Grada, prirodnih dobara, koja nisu naša već koja smo dobili i treba da čuvamo, zaraditi ozbiljan kapital. Ovom prilikom pozivamo gradsku vlast da odustane od ovakvih sumanutih ideja, jer smatramo da Kraljevo ima mnogo veće probleme koje zahtevaju hitna i neodložna rešenja, a ne da se bave izgradnjom nekakvih mini hodroelektrana na račun svojih prijatelja, drugova i firmi koje su u raznoraznim „dilovima“ dodaje Petrović.

Kraljevački Zavetnici su pozvali gradsko rukovodstvo da stave zabranu na izgradnju ovakvih postrojenja na narednih 99 godina na kraljevačkoj teritoriji.

-Ukoliko niste sposobni da nakon minulih elementarnih nepogoda pročistite seoske reke, obezbedite obaloutvrde, spasete imovinu ljudi nemojte ni graditi mini hidrolektrane od kojih ima više štete nego koristi, naglasio je Petrović.

 Kraljevački Zavetnici poručili su da će se o ovom problemu govoriti i u najvišem zakonodavnom telu Republike – Narodnoj skupštini Srbije.

Podsetimo, o ovom problemu već smo pisali a taj tekst možete pročitati na LINKU

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.