„Gledaj da te vide“ – Kampanja usmerena na bicikliste i motocikliste

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije sprovodi preventivno-promotivne aktivnosti ka unapređenju bezbednosti kako biciklista tako i motociklista u saobraćaju

Ova kampanja sprovedena je danas i u Kraljevu na Trgu srpskih ratnika u okviru koje su organizatori građanima i vozačima dvotočkaša delili fluorescentne prsluke, svetla za bicikle i druge komponente propisane Zakonom o saobraćaju.

Foto: Filter media

-Da bi bili viđeni, pd strane drugi učesnika u saobraćaju, vozači dvotočkaša moraju da obuku žuti fluorescentni prsluk, koji se i noću vidi a danju odudara od sredine, tako da vozač i krajičkom oka može da vidi, kako bi na vreme uočio biciklistu ili motociklistu, kaže Nenad Marković predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja u Kraljevu.

Kada je reč o statistici koju beleži Agencija za bezbednost saobraćaja, Kraljevo je protekle 2022. godine, imalo najmanji broj stradalih u saobraćajnim nesrećama, od kada se ta statistika vodi.

-Nažalost osam ljudi je izgubilo život, a prethodna najbolja godina kada je bezbednost saobraćaja na kraljevačkoj teritoriji u pitanju bila je 2012. godina. Iako je svaki gubitak života u saobraćaju ogromna i nenadnokadiva šteta, statistike pokazuju da je u prošloj godini Kraljevo imalo najmanji broj stradalih, dodaje Marković.

Foto: Filter media

Od osam stradalih u prethodnoj godini, dvoje su bili vozači bicikla. Ono što je najpozitivniji podatak, jeste da nijedno dete nije među nastradalima, kako u prošloj tako i u pretodnim godinama, bar kada je naš grad u pitanju.

Kako Marković ističe, Kraljevo je nažalost jedan od gradova koji nema izgrađene biciklističke staze po celom gradu, pa građani i onde gde ih ima najčešće ih i ne koriste.

-Ako nisu prinuđeni da voze po tim biciklističkim stazama po celom gradu, neće ih oristiti ni na onom malom delu puta gde postoje. Jednostavno koriste ono što su navikli, kolovoz, trotoar.. Još jednom apel i vozačima i biciklistima odnosno motociklistima, poštujte metar od ivice kolovoza sa desne strane, koju koriste vozači dvotočkaša i pazite jedni druge, apelovao je za kraj Marković.

Foto: Filter media

U današnjoj akciji pored brojnih prolaznika, i vozača bicikala koji su želeli da uzmu učešće u ovoj akciji, bilo je i najmlađih sugrađana koji od najranijih dana treba da razvijaju svest o bezbednosti u saobraćaju.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.