Dodeljene prve Boračke spomenice braći Milić iz Kraljeva

Nakon 80 godina dodeljene su prve Boračke spomenice, za poginule borce, braću blizance Srđana i Bobana Milića, koji su u razmaku od deset dana svoj život položili otadžbini na Kosovu i Metohiji 1999. godine

Današnjoj svečanosti organizovanoj ovim povodom u Kraljevu prisustvovali su, pored majke braće Milić, boraca, i predstavnika Vojske i Policije i potpredsednik Vlade RS i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković.

Foto: Filter media

-Sretna sam i tužna u isto vreme. Sretna što se moja deca ne zaboravljaju, počelo je da se priča o svoj deci koja su svoje živote ostavila u ratnom području, pa i o mojoj. Tužna sam jer moj suprug, koji je bio mnogo govorljiviji od mene, nije doživeo da primi ova odlikovanja. On je pisao i knjige, baš zato da se ne zaborave od svih, u njima je izlio svu tugu i iskazao svo osećanje prema našim sinovima. Iako ih nema, danas sam najponosnija majka, rekla je Nada Milić, majka blizanaca Srđana, Bobana i Gorana, koji je samo godinu dana nakon braće preminuo u snu od tuge za prerano izgubljenom braćom.

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade RS čestitao je predsedniku države i resornom ministru Nikoli Selakoviću na odlučnosti i istrajnosti u borbi negovanja sećanja na branioce otadžbine.

Foto: Filter media

-Moramo na neki način da se odužimo junacima stradalnicima koji su ratovali za sve nas od 1991. do 1999. godine. Svi ti ljudi, bilo stradalnici ili borci, heroji svakako, držali su se svoje zakletve, da će braniti svoju državu pa i po cenu života. A priča o porodici Milić i jačina majke Nade je priča koja zaslužuje da je svako u našoj zemlji čuje. I ako vi mediji možete da sklonite sa naslovnica na jedan sat ili jedan dan starlete i vip zvezde sa naslovnica, pa da na naslovnim stranama bude upravo ova priča, priča o porodici Milić, to bi bila priča o Srbiji, priča o nama, priča našoj deci i našim unucima, rekao je Vučević nakon završene ceremonije.

Današnjem događaju dodele Boračkih spomenica, Vlada Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz ozbiljnu pomoć Ministarstva odbrane, krenula je u vrlo važan zadatak, dodele Boračkih spomenica, istakao je u Kraljevu ministar Selaković.

-2020. godine  donet je Zakon, marta ove godine i Uredba kojom je ustanovljena Boračka spomenica a neposredno nakon toga u Zavodu za izradu novčanica krenulo je kovanje prvih spomenica. Posle 80 godina ili tačnije, više od 120 godina nakon Albanske spomenice, više od osam decenija od Partizanske spomenice, Srbija danas sa zakašnjenjem od blizu tri decenije odaje poštovanje  zahvalnost svojim borcima, veteranima i ratnim vojnim invalidima, ali i porodicama palih boraca u svim odbrambeno-otadžbinskim ratovima od 1991. do 1999. godine. rekao je Nikola Selaković, resorni ministar.

O braći Milić

Foto: Filter media

Braća Milić, blizanci Srđan I Boban, nastradali su te ratne 1999. godine na Kosovu i Metohiji, odakle su rodom, u razmaku od samo deset dana. Porodica Milić se tada, sa najstarijim sinom Goran, trajno seli za Kraljevo nakon bombardovanja, a da tragedija bude „veća od veće“ od tuge za izgubljenom braćom, u maju 2000. godine, preminuo je najstariji, Goran.

Pre dva meseca, jedna ulica u kraljevačkom naselju Ribnica, ponela je naziv hrabrih junaka, braće koji su živote položili za otadžbinu. Iako ne postoji nijedan čin zahvalnosti, koji bi bio adekvatan herojstvima ovih mladih ljudi, ulice u Kraljevu će zauvek nositi njihova imena, kako ona nikada ne bi bila zaboravljena i pominjana sa najvećim pijetetom.

Danas je njihova majka otišla kući sa dva odlikovanja, na koje je, kako je na kraju rekla, najponosnija.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.