Borci će na staž morati još da čekaju jer se zakon ne primenjuje

Još uvek se ne zna kada će borcima sa Kosova biti priznat borački staž, a nadležni ministar Nikola Selaković sve pravda administartivnom peripetijom. On je danas, prilikom posete Kraljevu, na pitanje portala Filter kada će borcima iz 1998. odnosno 1999. godine biti upisan borački staž, rekao da postoji problem jer lokalne samouprave različito postupaju kada je Zakon u pitanju. Rešenje, pak, nije izneo.

-Ono što je najvažnije jeste da ostvare pravo na borački dodatak, to je ono što im zakonom pripada. Imamo problem i sa priznavanjem radnog staža, kao što ste rekli. Niz je prepreka i problema, ali kada vidimo roditelje palih boraca kako se bore i prevazilaze sve, šta je za nas da prebrodimo ove administrativne probleme. Imamo volju, imamo Zakon koji nam to omogućava, treba da ustremimo sistem na takav način da se te prepreke mnogo lakše prevazilaze. To ćemo činiti, to nam je posao, objašnjava Selaković.

Na pitanje novinara Filter media, da li to znači da će se borcima priznati radni staž od 24. marta 1998. do 24. marta 1999. godine, kako bi mogli da dobiju potrena uverenja, koja bi kasnije priložili za dobijanje statusa borca, ministar Selaković je odgovorio:

– Naš zakon je potpuno jasan. Ono što moramo da uradimo, jeste da moramo da ujednačimo primenu Zakona na nivou lokalnih samouprava. Imali smo različita postupanja. Organizovaćemo veliki sastanak u Ministarstv

u sa predstavnicima svih gradova, daćemo im smernice i uputstva kako to da čine. Imali smo probleme u izdavanju potvrda iz Vojnih odseka. Napokon smo počeli, uz pomoć Ministarstva odrane da registrujemo značajno veči broj boraca. U poslednja tri meseca imamo porast od blizu osam hiljada novoregistrovanih boraca.

On je potom pozvao sve borce da utvrde svoj status. Prema njegovim rečima, potrebno je da odu u svoje gradove i opštine i u lokalnim samopravama popune obrasce, koje će predati u Vojnim odsecima, te da kroz dobijanje odgovarajućih potvrda, regulišu svoj status da bi mogli da ostvare i boračka prava, a jedno od njih je i Boračka spomenica.

– U vremenu pred nama nećemo samo dodeljivati Boračke spomenice, nego ćemo se potruditi svojim radom, da obezbedimo niz prava i pogodnosti za sve one koji su nosioci spomenice i boračke legitimacije. U saradnji sa našim gradovima i opštinama, sa Javnim preduzećima i drugim kompanijama, istakao je Selaković.

Selaković je rekao da država treba da pomogne borcima i na lokalu, da ostvaruju svoja prava, naročito onima koji su teškog materijalnog stanja.
Ipak, borci će, sudeći po odgovoru ministra Selakovića, morati malo da sačekaju kako bi Zakon koji već postoji, počeo i da se primenjuje.

O ovom važnom pitanju, kada je reč o boračkoj populaciji i statusu iste, još pre nekoliko meseci bilo je reči i u Narodnoj skupštini. Taj tekst možete pročitati na OVDE

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.