Za početak juna Festival umetnosti „Maglič“

Kulturni centar „Ribnica” Kraljevo organizuje Festival umetnosti „Maglič” od 31. maja do 3. juna 2023. godine. Na festivalu se predstavlja svetska kulturna baština, a istovremeno se od zaborava čuva bogata balkanska tradicija

Festival počinje izložbom radova članova Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornji Milanovac sa gostima, u holu ispred Svečane sale Gradske uprave u sredu, 31. maja u 12 časova.

U dvorištu Francuske kuće u četvrtak, 1. juna u 18 časova, održaće se izložba i radionica „Zvuci sveta”. Na izložbi će biti prikazani malo poznati i retki muzički instrumenti iz celog sveta. Autor izložbe i vodič kroz nju je muzičar, multiinstrumentalista, pevač i pesnik Dule Resavac iz Despotovca, koji na sebi svojstven način predstavlja svaki od ovih instrumenata, a na mnogima od njih i svira.

Koncert „Putevima srpskih lepota” održaće se u sali Kraljevačkog pozorišta u petak, 2. juna u 20 časova. U programu učestvuju Ljubica Vraneš – mecosopran bogate svetske karijere, solistkinja ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Dragoljub Bajić – prvak opere Narodnog pozorišta u Beogradu i gudački orkestar  Bellezza Serba. Gost je Jana Križak – sopran. Na repertoaru su filmska muzika, odabrane arije, šlageri i kompozicije domaćih autora. Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na biletarnici pozorišta od 14 do 20 časova.

Festival se završava u subotu, 3. juna, koncertima na Trgu srpskih ratnika. 

U 19 časova održaće se  4. Muzički festival dečjih pesama „Uvertira”.

U 20 časova i 30 minuta nastupa grupa Kalem, koja izvodi tradicionalnu muziku Balkana odevenu u novo ruho. Lepota ove muzike je u jednostavnosti i ideji da se savremen čovek približi kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. Kalem čine Stefan Ilić (violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Koncert Amire Medunjanin, čuvene interpretatorke sevdalinki počinje u 22 časa.  Pored Antonija Vrbičkog (harmonika), sa Amirom nastupaju i Atila Aksoj (gitara) i Riad Guzin (bas).  

Svi programi su besplatni za publiku. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.