U 30 kraljevačkih škola danas obustavljena nastava

Kraljevački đaci u 30 škola na teritoriji našeg grada, danas nisu na nastavi. Razlog je obustava rada prosvetnih radnika, koji su se na ovaj čin odlučili zbog tragedije koja se dogodila u Beogradu.

Izvor: Filter media/ Arhiva

-Prvo bih želeo da izrazim saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije u prethodna tri dana. Naša zemlja više nije bezbedno mesto, a mi smo danas obustavili nastavu zato što ni škole izgleda više nisu bezbedna mesta. Sve se nadovezalo, na učestale slučajeve nasilja nad nastavnicima. Ovo danas je neka vrsta bunta i revolta zbog tragedije koja se dogodila u Beogradu, ali i saosećanje sa svima koji su pretrpeli gubitak ili traumu u ovom nezapamćenom zločinu, kaže Gordan Marković, predsednik Sindikata obrazovanja Kraljevo.

Kako je Markovuć istakao, danas prosvetari nemaju štrajkačke zahteve, ovo je obustava nastave, a jedino što zaposleni u prosveti žele, jeste da škole budu bezbedne.

-Škole moraju biti bezbedna mesta i za đake i nastavnike kako se ovo ludilo nikada ne bi ponovilo, dodao je Marković.

 Kako se prethodnih dana moglo čuti, pojedini sindikati tražili su ostavku ministra prosvete. Marković je mišljenja da bi to bila prava odluka, ali sa kojom se ništa ne bi moglo rešiti, već treba promeniti niz stvari kako bi se poboljšala bezbednost.

Jedna od predloženih mera u Zakonu o prosveti, na predlog predsednika Republike, bila bi šestomesečno testiranje đaka u srednjim i završnim razredima osnovnih škola na narkotike.

-To je svakako dobra ideja, ali i sam taj postupak, kako bi se to radilo, kome bi bili dostupni ti podaci, da se ne krše pravila o zaštiti ličnosti, ali ukoliko bi se taj postupak standardizovao, na način da nikoga ne ugrožava, mislim da bi i roditelji to trebalo da prihvate, kaže Marković.

Kod dece je kako smo još ječe pisali, izvesna doza straha prisutna ali i kod pojedinih nastavnika zbog strašnih događaja koji su u prethodna tri dana zadesili Srbiju.

-Normalno je da postoji i kod kolega i kod đaka određena doza straha, nakon svega što smo videli, očekivano je da se pojave i takva osećanja, kaže Marković.

Na kraju predsednik Sindikata prosveta Kraljevo poručio je samo jedno:

-Čuvajte svoju svoju decu, provodite vreme sa njima, budite sa njima, pričajte o svemu.

Podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika, 1. decembra 2022. godine sprovela je potpuno obustavu rada, zbog nasilja u školama uz poruku – Glasno NE vršnjačkom i nasilju nad prosvetarima u školama. Taj tekst možete pročitati OVDE

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.