Školski policajac i njegova uloga – apel građanima za predaju nelegalnog oružja

Nakon tragedije koja se dogodila u Srbiji prošle nedelje, kada je učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, ubio osmoro ljudi, sedam vršnjaka i radnika obezbeđenja a njih šestoro teže i lakše ranio, uloga školskog policajca je stavljena je u fokus

Uloga školskog policajca je da se nađe učenicima, nastavnicima ali i roditeljima. Preporuke su, da ukoliko neko ima bilo kakav problem u školi, treba da se obrati školskom policajcu.

Kako je rečeno, njihov cilj jeste da zaštite decu, pa će uz kolege iz Saobraćajne policije, svoj rad intenzivirati kako u školi, tako i u njenoj blizini.

Foto: Printscreen/Yt

-Uloga školskog policajca biće od momenta dolaska učenika u školu, kako u dvorištima škole, tako i u prostorijama gde deca uče. Zadatak školskog policajca piće sticanje obostranog poštovanja, kome će učenici u svakom trenutku moći da se obrate, ma koji problem da je u pitanju čak i u onim situacija gde ne žele javno da govore o problemu, rekao je Saša Stojković, zamenik načelnika PU Kraljevo.

Sve što učenik bude rekao školskom policajcu, služba će kasnije moći da iskoristi i predupredi bilo kakav događaj koji bi možda imao elemente nasilja. Ovo je jedna od glavnih uloga dok će sve ostalo biti preventivne mere.

-Policajci će vršiti obuke ali i predavanja na kojima će decu upoznati sa tim do kojih sve opasnosti može da dođe dolaskom u školu i na putu do nje, kaže Stojković, koji dodaje da će i uloga saobraćajnih policajaca biti izuzetno značajna gde će u zonama škole biti povećano njihovo prisustvo, kad dolaze i odlaze iz škola.

Zamenik načelnika PU Kraljevo, još jednom je apelovao na sve građane, da predaju neregistrovano oružje u narednih mesec dana, odnosno do 8. Juna kako ne bi snosili nikakvu odgovornost.

Izvor: Pixabay

-Radi se o tri kategorije oružja koji bi u ovm momentu trebalo da se preda, dakle svo oružje koje je ostalo kao zaostavština i nad kojima se vode nasledni postupci, oružje koje građani imaju u nelegalnom posedu i oružje za koje smatraju da više nema potrebe da imaju. Imamo takvih situacija, gde ljudi svoje legalno oružje predaju jer smatraju da više nisu podobni da gaimaju, ili jednostavno iz nekom ličnog moralnog čina, samo podrže ovu akciju predajom oružja, kaže Stojković.

U prva dva dana ove akcije na području Kraljeva, Policijskoj upravi predato je više desetina cevi (pištolji i puške), uglavnom lovačko oružje i nekoliko minsko eksplozivnih sredstava, kao i više hiljada metaka različitog kalibra.

-Za prva dva dana akcije odziv građana je veoma dobar, a očekujemo i da će biti intenzivnije u narednom periodu, dodaje Stojković.

 Podsetimo, građani nelegalno oružje mogu predati najbližoj policijskoj stanici u periodu od 7do 19 časova, do 8. juna, kako ne bi snosili posledice propisane Zakonom, koje će kako je najavljeno biti daleko strožije nego ranije.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.