Poljoprivrednicima i dalje zabranjen ulaz u Kraljevo – protesti se nastavljaju

Ibarska magistrala je 24 časa blokirana, jer je policija zabranila juče poljoprivrednicima ulaz u Kraljevo. Kako su oni najavili, proteste nastavljaju a od svojih zahteva ne odustaju

Oni su, naime juče iz Mrčajevaca krenuli sa oko 50 traktora u protestnu vožnju i planirali su da se vrate pošto prođu kriz centar grada. Međutim, na ulazu u grad ih je sačekala policija.

I dalje nema zvaničnog saopštenja zašto je to urađeno, a nezvanično su poljoprivrednicima objašnjavali da je to zato što bi napravili velike gužve i oštetili automobile jer su uzane ulice.

Foto: Privatna arhiva

Poljoprivrednici su na kružnom toku ostali čitave noći i najavili su da se neće pomeriti.

Neki su u toku noći morali da napuste blokadu da bi nahranili stoku i pomuzli krave.

U toku noći su im se priključili poljoprivrednici iz okolnih sela.

Jedan od poljoprivrednika, učesnik protesta Raćo Vidojević, uputio je reči i predsedniku Srbije, govoreći da pazi ko je iza njega, da mu „oni“ potkopavaju pod noge, a da će posle preći kod „ovih“ drugih.

-Ja sam ga glasao, evo kažem javno, ali nikada više ne bi. Pa ljudi moji, moj stric za vreme Hitlera na tenku ušao u Kraljevo, a ja na traktoru ne mogu, kaže ovaj vremešni domaćin.

Iako rezignirani time što im je zabranjeno dalje kretanje, odlučili su da od svojih zahteva ne odustaju. Jer kako kažu ovako, neće moći da prežive, srpskog sejaka više neće biti.

Bez dogovora sa premijerkom, ovo su zahtevi poljoprivrednika

Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što je sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV).

Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.