Poljoprivrednici kraljevačkog kraja nezainteresovani za obećanja – Ovo su blokirani putevi

Deo blokada puteva u Kraljevu, tačnije saobraćajnice u Konarevu kod škole, završen je oko 14 časova. Poljoprivrednici u Grdici ostaju na istom mestu do ispunjenja zahteva

Blokada puta u Vitanovcu počela je u 13 časova, dok će u Ratini kod crkve trajati danas do 17 časova.

Na svim mestima, gde su blokirani putevi formirane su duge kolone automobila, a kako smo već izveštavali propuštaju se vozila sa malom decom i vozila Hitne pomoći.

Poljoprivrednici kraljevačkog kraja, sudeći prema informacijama sa terena, uglavnom su nezainteresovani za obećanja.

Oni koji se već peti dan nalaze na kružnom toku u Grdici, ostaju na ovom mestu do ispunjenja svih zahteva.

Nešto ranije poljoprivrednici su najavili da će radikalizovati proteste:

-Radikalizovaćemo proteste maksimalno, blokiraćemo celo Kraljevo, sve saobraćajnice i onda nećemo nikoga propuštati 24 sata dok se ne ispune naši zahtevi, istakli su nezadovojni poljoprivrednici.

Kako danas izgleda blokirano Kraljevo pogledajte OVDE

Na jutrošnjem sastanku u Vladi Srbije, sa premijerkom i resornom ministarkom sastali su se predstavnici udruženja: Savez poljoprivrednika srednjeg Banata, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, STIG, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Naše mleko, Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, koji su predali zahteve poljoprivrednika , koja su pre nešto više od dve nedelje, tačnije 3. maja potpisali predstavnici ovih udruženja sa zahtevima poljoprivrednika.

Kako prenose mediji, oko 15 časova završen je sastanak u Vladi predstavnika sedam Udruženja poljoprivrednika. Vlada Srbije dala je poljoprivrednicima novu ponudu. Poljoprivrednici su novinarima rekli da će predloge razmotriti i do 20 časova izaći sa odlukom da li ih prihvataju ili ne. Nisu iznosili detaljnije o tome šta im je u Vladi predloženo. Blokade puteva se nastavljaju.

Podsetimo, Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što je sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV).

Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Vlada Srbije je prihvatila deo zahteva poljoprivrednika uredbom donetom 18. maja, međutim oni su rekli da će ostati na ulicama do potpunog ispunjenja zahteva.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.