Počela sa radom SOS kuća u Kraljevu za majke sa bebama i nezbrinute trudnice

Program pružanja podrške majkama i bebama nova je usluga SOS Dečijeg sela u Kraljevu, koji ima za cilj da onim ženama koje nemaju podršku svoje porodice ili partnera omogući sve uslove kako bi majke ostale sa bebama

Foto: Printscreen

-Cilj programa je i prevencija abortusa i pružanje podrške majkama da bebe ostanu sa njima, jer znamo koliko je značajno da dete po rođenju raste sa majkom i da sa njom ostvari pravu vezu. U okviru ove kuće obezbedili smo sve što je potrebno kako bi trudnice ili porodilje mogle da funkcionišu sa bebom, ali one mogu ovde da dovedu, ako imaju i svoje starije dete. Dužina trajanja programa je, otprilike, dok dete ne napuni godinu dana, ali u zavisnosti od toga da li su došle kao trudnice ili porodilje, maksimalni period koji mogu da ostanu ovde je 18 meseci, kaže Borka Lukić koordinatorka Programa za majke i bebe.

Pored ovog pokrenut je i Program podrške porodicama sa konačnim ciljem da ostvare komunikaciju sa biološkom porodicom ili partnerom, koji bi korisnicama omogućio dodatnih 18 meseci boravka u SOS kući.

Trudnica odnosno porodilja mora da ispuni nekoliko kriterijuma za prijem u SOS kuću, a to je da je psihofizički zdrava, punoletna, da sama donosi odluku o prihvatanju programa, da ne koristi alkohol i drogu što bi je sprečilo da na adekvatan način brine o bebi.

Foto: Printscreen

-Program je fokusiran više na podršku nego na smeštaj, tako da ćemo u toku dana pružati svu podršku koja im je potrebna. Imamo negovateljicu, tu sam i ja kao koordinator, a domaćica će pripremati obroke. Van radnog vremena majke bi trebalo da budu samostalne , iako smo mi uvek dostupni. Majke, dakle, za vreme svog boravka ovde dobijaju krov nad glavom, garderobu za decu i sebe i sve ostalo što je potrebno za održavanje higijene kao i  pelene za bebe, kaže Lukić.

U okviru ovog programa postoji i psihosocijalna i savetodavna podrška. U slučaju da majka nije završila školu, biće joj omogućeno da to učini ili da se eventualno prekvalifikuje i da stekne neko drugo zvanje kako bi mogla da bude samostalna. Predviđeno je da program majkama pruži podršku da kasnije mogu samostalno da brinu o deci.

-Pored osnovne podrške i nege, korisnice SOS kuće sticaće nove veštine kako bi se po izlasku iz kuće osamostalile i zaposlile i svojoj deci pružile najbolje, rekla je Biljana Zorić Binić, Centar za majku i dete SOS dečijeg sela Kraljevo.

Program za trudnice i porodilje je potpuno besplatan, a one mogu da računaju i na podršku za ostvarivanje svojih prava. One ne moraju da budu samo sa teritorije Kraljeva, već mogu da budu i iz okolnih mesta ili regiona. Da bi postale korisnice programa dovoljno je da kontaktiraju lično, može da ih preporuči Centar za socijalni rad ili neka druga institucija, zdravstvena, obrazovna ili pojedinac i to nakon što one odluče da žele da uđu u ovaj program.

Ukoliko je vama ili nekom vašem dragom potrebna ovakva podrška , možete se prijaviti na mejl [email protected]    ili [email protected] ili na brojeve telefona: 065/253-76-65 ili 036/383-636 i 036/375-451

 Ono što je važno naglasiti jeste da tokom tog perioda trudnicama i porodiljama pruža se sva podrška koja im je potrebna. Kuća može da primi sedam trudnica i petnaestoro dece  odnosno sedam beba i još osmoro dece koje bi majke mogle da dovedu sa sobom.

Kuća ima 320 kvadrata i potpuno je opremljena tako da majkama, bebama ili deci koju dovedu ništa ne nedostaje. Kuća se nalazi u bivšoj kući SOS mladih.

SOS kuća zbrinula prvu korisnicu, još dve uskoro stižu

Da ne dobije svako podršku porodice u momentima kada je to najpotrebnije, najbolje govori slučaj 37-godišnje Valentine iz Beograda, koja je prva korisnica SOS kuće u Kraljevu, a koja je u osmom mesecu trudnoće. Razlog za njen dolazak je potpuno neprihvatanje porodice da ona rodi vanbračno dete.

Foto: Printscreen

-Da ih ne obrukam, to je razlog, kaže Valentina koja je imala strah od toga gde će i kako će izneti do kraja rizičnu trudnoću. U SOS kući u Kraljevu dobila je potpunu podršku, a za zaposlene kaže da su bolje prema njoj od njene rođene majke.

Pored Valentine, još dve korisnice su u trijaže i njihovo useljenje se uskoro očekuje, pa će tako ova kuća biti bogatija mladim ženama kojima niko nije pružao podršku, ali i dečijim smehom.

Već postojeća, ali potpuno renovirana SOS kuća u Kraljevu opremljena je donacijom MK Group.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.