Narodni poslanik Erac u poseti jednom od najmlađih poljoprivrednika gružanskog kraja

Darko Pantelić iz sela Brestovac, jedan je od najmlađih poljoprivrednika u gružanskom kraju. Njegovo domaćinstvo bavi se mlečnim govedarstvom, ali i tovom bikova i proizvodnjom povrća. Panteliće, koji se porodično bave poljoprivredom posetio je narodni poslanik Srpske stranke Zavetnici, Strahinja Erac.
Foto: Privatna arhiva

-U predizbornoj kampanji obećali smo da ćemo biti glas svih građana u najvišem zakonodavnom telu RS, Narodnoj skupštini. Dosadašnjim radom svih kolega iz Poslaničkog kluba naše stranke, pokazali smo da nam nije teško, da svakodnevno budemo sa našim građanima, da ih obiđemo i razgovaramo sa njima, to je naš cilj, da građani znaju da smo tu zbog njih. Velika mi je čast što sam imao priliku da obiđem porodicu Pantelić, vredne domaćine koji se trude da ostanu na selu, ali i da razgoaram sa njima o problemima sa kojima se suočavaju, rekao je poslanik Erac, prilikom obilaska ovog domaćinstva.

-Godinama ulažemo i rad i trud da bi mogli pošteno da živimo. Problem sa kojim se suočavamo mi iz srca Šumadije, a koji uopšte nije prepoznat kao problem, jeste odlazak ljudi sa sela. Sela nam odumiru, ali izgleda da ima važnijih stvari od ove činjenice, kaže Darko.

Pantelići svakog dana, od 50 goveda koliko imaju u svom domaćinstvu predaju po 500 litara mleka, međutim kako naglašava Darko, od toga ne može da se živi jer je otkupna cena mleka niska. Kako kaže, u resornom ministarstvu rečeno je da mali proizvođači nisu rentabilni.

Foto: Filter media

-Išli smo na razgovor sa gospodinom Dolovcem, koji nas je primio u ime ministarke Tanasković, inače savetnikom ministarske, koji nam je rekao da nismo rentabilni, mi mali poljoprivredni proizvođači, da moramo da se ukrupnjavamo i proširujemo proizvodnju. Da je ne daj Bože, gospodin Dolovac bio ministar poljoprivrede te 2008. godine, kada smo imali samo jednu junicu u štali, mi danas ne bi postojali, naglašava Darko.

Probali su Pantelići da se prijave i na konkurs za dobijanje podsticajnih sredstava, kako bi obnovili mehanizaciju i kupili bolji traktor. Uslove nisu ispunjavali.

Foto: Privatna arhiva

-Imanje se vodi na suprugu. Prvi uslov je bio da ima ispod 40 godina starosti, koji je ispunjavala a drugi da imamo ispod 19 krava. Pa zar bi nam trebao traktor od 40.000 evra za dve krave, objašnjava Darko.

Drugog načina za povećanje cene mleka, poljoprivredni proizvođači u Srbiji, osim blokiranja puteva nisu videli.

-Učestvovali smo i mi na tim protestima, nije lepo ali nemamo drugog rešenja. U zemlji gde su reči „Farma“ i „Zadruga“ postale sinonim za starlete, šta da očekuje srpski seljak, pita se Darko.

Od poljoprivrednika sve polazi, ukoliko je poljoprivreda zdrava i zemlja je stabilna. Kako je zaustavljen izvoz pšenice, tako treba biti i zaustavljen uvoz mleka, bez obzira na to što je neko tamo potpisao ugovor o neograničenom uvozu, smatra ovaj domaćin.

Erac je prilikom posete ovom domaćinstvu pitao Darka, šta je potrebno srpskom seljaku da bi opstao i da li je bilo nekih obećanja iz Ministarstva poljoprivrede kada je reč o poboljšanju položaja poljoprivrednih proizvođača.

-Mi smo morali da uđemo u taj agrar, koji je moram da kažem potpuna nepoznanica za nas, ali je i kako kažu savremen način bavljenja poljoprivredom. Konkretno, konkurisali smo za to što nam daju, da ne kažem „bednih“ 9.000 po hektaru zemlje, nismo dobili naravno čekamo sad tu premiju za mleko od 15 dinara, koja je najavljena da će stići do kraja maja. Činjenica je da stanje za nas nije dobro, a mi ništa i ne tražimo, nikakvu milostinju već samo da možemo od naše proizvodnje da živimo, jer da je situacija normalna mi bismo od našeg rada živeli bez ikakve pomoći, naglašava Pantelić koji se još jednom zahvalio narodnom poslaniku Strahinji Ercu što je posetio njegovo domaćinstvo  sa kojim je mogao da razgovara otvoreno o problemima sa kojima se suočava srpski seljak, kako u Šumadiji, tako i u drugim delovima zemlje.

U programu Srpske stranke Zavetnici, podsetio je za kraj Erac stoji da je selo kičma i stub Srbije i da bez jakog seljaka nema ni jake države.

Foto: Privatna arhiva

-U Skupštini ćemo nastaviti i dalje otvoreno da govorimo o problemima naših poljoprivrednika ali i insistirati na rešavanju problema, jer ako se nastavi sa ovakvim odnosom prema našim domaćinima, ako uništimo srpskog seljaka odnosno onog trenutka kad uništimo selo, to je kraj i naše države. Moramo se boriti za ono na čemu se temelji Srbija, a to su ovakvi domaćini, to je svaki srpski seljak koji na selu mora i da ostane, to je budućnost naše zemlje, zaključio je Erac prilikom posete selu Brestovac u opštini Knić.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.