Devet balona poletelo u nebo – Stotine Kraljevčana odalo poštu tragično stradalima u Beogradu

Uplakani đaci, roditelji, nastavnici i brojni građani, večeras su na Trgu srpskih ratnika, paljenjem sveća, ostavljanjem cveća i plišanih igračaka, odali poštu, tragično stradalim đacima Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i radniku obezbeđenja, nad kojima je monstruozan zločin izvršio trinaestogodišnji dečak

Foto: Filter media

Osam belih i jedan plavi balon poletelo je u nebo sa Trga u Kraljevu, kao simbol stradanja i bola za izgubljenim životima.

Foto: Filter media

Među brojnim građanima, tri devojčice u crnom neprestano su brisale suze. Saznajemo da su učenice osmog razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“. O tragediji koju je na najmonstruozniji način izvršio njihov vršnjak Kosta Kecmanović, iako vidno uznemirene i potresene, uputile su jaku poruku.

Foto: Filter media

-Koliko god da je on trpeo nasilje ili šta god, ništa nije opravdanje da oduzme tolike živote mučenim đacima i radniku obezbeđenja. Ništa nije opravdanje, samo da se stavi u situaciju da neko tako nešto zlo učini njegovim roditeljima ili sestri, kažu uplakane devojčice.

Foto: Filter media

 Da li mogu da zamisle svog vršnjaka, druga iz odeljenja ili škole da počini ovakav nezapamćen zločin, najbolji odgovor mogu da daju upravo deca, istog ili sličnog uzrasta kao dečak-ubica,

-Ne, nikako. Šta god ili koliko god da je nekom teško sve može da se reši razgovorom. Nikakvo oružje ni hladno ni vatreno ne sme da se upotrebi na nekom detetu, nikada. Ovo je strašna tragedija za naše društvo, kažu devojčice.

Pitali smo i đake koje smo zatekli na Trgu, da li ima nasilja u školama.

-Da, itekako. I u školi i na ulici. Čuli smo da je dečak koji je počinio ubistva, prijavljivao nasilje ali da niko nije reagovao. Bez obzira i da je tačno, mogao je da se prebaci u drugu školu, da se poveri roditeljima, šta bilo je bolje rešenje od ovoga. Ali da nasilja ima, ima ga itekako, kazala je grupa đaka iz jedne srednje škole u Kraljevu.

Foto: Filter media

Kako kažu pojedini okupljeni đaci gotovo svakodnevno prisustvuju tome da neko nekoga vređa.

-Šta mi da uradimo? Mi možemo da kažemo nekom ali vidimo da ništa ne pomaže ni kad kžemo, jer onda nastavnici kažu da smo se požalili, a posle toga se vrši nasilje nad nama. Mislimo da smo svi zakazali, a ovo na žalost treba da nam bude lekcija. I nama đacima i nastavnicima i direktorima i predsednicima, svima, kažu đaci od kojih pojedini nisu mogli da zadrže suze za tragično nastradalim vršnjacima u Beogradu.

Foto: Filter media

-Glavna poruka jeste pre nego što bilo ko, ne daj Bpže pomisli da digne ruku na drugog ili na sebe, da pomisli kako će da se oseća neko tamo. Ovo je strašno i pretužno za nas, koji još nismo ni zakoračili u život i susreli se sa pravim problemima, poručuju Kraljevački đaci koji su ujedno uputili najiskrenije saučešće porodicama tragično nastradalih.

Među okupljenim građanima, zajedno u tišini stoje i tri nastavnice. Iako, saosećajući sa bolom svojih kolega i žalom za nastadalom decom, kratko su poručile:

-Srbija spava. Vreme je za buđenje.

Foto: Filter media

Podsetimo, Kosta Kecmanović, trinaestogodišnji dečak, juče je u ranim jutarnjim časovima, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru u Beogradu u monstruoznom činu, oduzeo devet života, ubivši iz očevog pištolja osam vršnjaka i radnika obezbeđenja. U nasilničkom i bezočnom činu, teže i lakše je povredio još šest učenika i nastavnicu. Kosta Kecmanović sam se prijavio policiji, a nakon hapšenja, još uvek nije poznato šta je bio motiv za ovaj strašan zločin.

U Srbiji je zbog tragedije koja se dogodila proglašena trodnevna žalost.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.