Dan ruske kulture u Kraljevu

U Kraljevu je juče, u organizaciji Pokreta Srce heroja, Ruskog doma i Međunarodnog fonda duhovnog jedinstva naroda, uz podršku grada Kraljeva održana manifestacija Dan ruske kulture

Foto: Filter media

Posetioci su mogli da probaju tradicionalna ruska jela, da pogledaju izložbu slika, suvenira ali i da pogledaju film „Nebo“ režisera Igora Kopilova.

Foto: Filter media

-Zahvaljujem se svima koji su nam omogućili da održimo ovu našu malu manifestaciju, rekla je Natalia Kocev, rukovodilac Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda duhovnog jedinstva naroda.

Kako je istakao predsednik Pokreta Srce heroja u Kraljevu, Siniša Ivanović njihova organizacija neguje kult sećanja na stradalnike na prostorima svih srpskih zemalja.

Foto: Filter media

-Na prostoru KiM i Republike Srpske život je ostavilo 48 ruskih dobrovoljaca. Od ove godine, počeli smo sa obeležavanjem Dana ruskih dobrovoljaca, koji ćemo ubuduće sa nekoliko drugih boračkih udruženja obeležavati svakog 12. aprila, kaže Ivanović.

Podršku da Rusi pokažu deo soje kulture i nasleđa, dobili su i od grada Kraljeva.

Foto: Filter media

-Odnosi između slovenske braće, Rusa i Srba su oduvek bili bliski. Setimo se da je nakon Oktobarske revolucije, Srbija primila nekoliko desetina hiljada Belorusa, a mnogi od njih su u Beogradu ostavili neprevaziđena arhitektonska dela. Zbog proteklih bivših ali i budućih dana, ove odnose moramo negovati bar kada je kultura u pitanju, a sve ostalo moraju neki drugi, rekao je Miloš Milišić pomoćnik gradonačelnika za kulturu na otvaranju manifestacije Dani ruske kulture.

Foto: Filter media
Foto: Filter media

Svi posetioci mogli su da vide čuvene ruske „babuške“, probaju tradicionalna jela koja možda do sada nisu imali prilike ali i da vide različita slikarska dela ruskih umetnika priznatih u čitavom svetu u oblasti umetnosti i kulture.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.