„Dalje nećes moći“ – Ovako danas izgleda blokirano Kraljevo, poljoprivrednici ne odustaju (VIDEO)

Od svojih zahteva, izneti i pred Vladom Srbije, poljoprvrednici ne odustaju. U Kraljevu je već peti dan specifična situacija, jer je srpski domaćinima, koji su se odlučili za protestnu vožnju, kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u poljoprivredi, zabranjen ulazak u grad.

KRALJEVO DANAS  – VIDEO

Nezvanično, prolazak kroz Kraljevo zabranjen je zbog kako je, rečeno uskih ulica. Poljoprivrednici kraljevačkog kraja, kojima su se pridružili domaćini gružanskog i čačanskog kraja, nepokolebljivi su u svojim namerama, odnosno istrajni u svom cilju, da im se ispune zahtevi koje su predali vlastima, kako bi mogli  dalje da nastave da se bave svojom osnovnom delatnošću – poljoprivredom.

Kroz blokade se propuštaju putnička vozila sa malom decom i vozila Hitne pomoći.

Izvor: Privatna arhiva/Blokiran put ka Mataruškoj Banji

Pored četiri punkta, poljoprivrednici su danas blokirali i jedan deo magistralnog puta u Konarevu. U snimku koji možete pogledati, vide se blokade puta  u Grdici i Vitanovcu. Video možete pogledati OVDE

Podsetimo, Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što je sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV).

Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Izvor/Foto: Privatna arhiva/ Blokada puta u Grdici

Poljoprivrednici danas imaju sastanak u Vladi Srbije, a od ishoda tog sastanka zavisiće i nastavak protesta koji se već pet dana održavaju u više gradova Srbije. I danas su blokirane saobraćajnice širom Srbije, a prvi put od kada traju protesti poljoprivrednici iz okoline Kraljeva su blokirali izlaz iz Kraljeva ka dolini Ibra, odnosno ka Raški.

Vlada Srbije je prihvatila deo zahteva poljoprivrednika uredbom donetom 18. maja, međutim oni su rekli da će ostati na ulicama do potpunog ispunjenja zahteva.

Prema informacijama Puteva Srbije, trenutno je obustavljen saobraćaj na putnim deonicama Kraljevo-Trstenik, kod mesta Ratina i Kraljevo- Mataruška Banja, kod mesta Konarevo.

Putevi Srbije navode da će javnost biti blagovremeno obaveštena o normalizaciji saobraćaja.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.