Zavetnici Kraljevo: Neophodno je da naši osnovci imaju besplatno obrazovanje

Poslednjih dana u medijima se pojavila vest o tome da će beogradski đaci, dobiti besplatne udžbenike ove godine, kako osnovni tako i srednjoškolci. Sa druge strane, roditelji đaka u Kraljevu, moraće da izdvoje značajna sredstva kako bi kupili udžbenike sa spiskova koje su im škole dostavile.

Ovim povodom Gradski odbor Srpske stranke Zavetnici u Kraljevu, sazvao je konerenciju za medije.

-Nažalost, ponovo imamo situaciju gde se Kraljevo pominje u negativnom kontekstu, ovoga puta kada je školstvo u pitanju, odnosno cene udžbenika za osnovce, koje su za prosečna primanja jednog Kraljevčanina – ogromne, rekao je Marko Petrović, član Izvršnog odbora srpske stranke Zavetnici na današnjoj knferenciji za medije.

Kako su istakli kraljevački Zavetnici, ono o čemu su govorili još pre tri godine u predizbornoj kampanji zalokalne izbore, kada su predstavljajući svoj program, poseban akcenat stavili na besplatno obrazovane za naše mlade sugrađane.

-Još tada smo govorili i zalagali se da osnovci u Kraljevu moraju imati besplatne udžbenike. I dalje se zalažemo za isto i to će zasigurno biti jedna od tačaka budućeg programa naše stranke, jer od takvih stvari, naročito onih koje se tiču naših najmlađih sugrađana, ne odustajemo, dodaje Petrović.

Petrović je naglasio da bez obzira na to, što lokalna vlast nije imala sluha za ove ideje, Zavetnici su iz sopstvenih sredstava kupili udžbenike koje su zajedno sa narodnim poslanikom Strahinjom Ercom, uručili Osnovnoj školi u Studenici, gde su na taj način koliko toliko pomogli deci studeničkog kraja.

-Mnogo je problema u osnovnim školama, naročito u seoskim sredinama gde su škole nažalost neobnovljene, ruinirane, građene pre gotovo pola veka, a u koje se ništa nije ulagalo. Sve su to stvari za koje ćemo se zalagati, da se škole obnove, da pre svega sela ožive, a da učenici požele da ostanu u svojim matičnim školama, a da ne dolaze u gradske zbog boljih uslova, naglašava Petrović.

Kako je dalje rečeno na današnjoj konferenciji, Kraljevo kao grad ima tu privilegiju da se nalazi u podnožju Goča, poznatoj planini za dečiju rekreaciju, pa će se stoga, ova stranka zalagati, da svi osnovci dobiju besplatnu rekreativnu nastavu jednom godišnje.

-Deca bi kao i do sada kroz razne aktivnosti sa stručnim ljudima, prošli određene programe, koji bi im zasigurno ostali kao lepa uspomena, a boravak na planini u programu rekreativne nastave svakako će im koristiti. Moram da napomenem da se zalažemo i za ostale sportske i rekreativne aktivnosti, pre svega na budućem zatvorenom bazenu, gde bi đaci npr. imali besplatnu školu plivanja i druge aktivnosti. Zbog ovog ali i drugih razloga važno je što pre, konačno krenuti u izgradnju ovih sadržaja, koji su neophodni za jedan grad sa ovolikim brojem stanovnika, naglašava Petrović.

Na kraju konferencije, Petrović je dodao da je problem vrtića posebna tema koja se tiče naših najmlađih sugrađana, a da će se ova stranka zalagati da se u budućem periodu smanje liste čekanja na upis u vrtić, kao i za otvaranje novih vrtića, kako bi se i ovaj problem koji godinama postoji u Kraljevu, na što efikasniji  bolji način rešio.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.