Vaskršnja izložba dečijih rukotvorina ispred Gradske uprave

Povodom predstojećeg najvećeg hrišćanskog praznika, pripremili učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Vrbe i Osnovne škole „Dragan Đoković Uča“ iz Lađevaca, sa svojim veroučiteljem Milanom Milutinovićem, pripremili su vaskršnju izložbu dečjih rukotvorina

Foto: Filter media

Ovogodišnji motiv izložbe oslikane na vaskršnjim jajima, bile su crkve brvnare u okolnim selima Kraljeva, koje su poslednjih godina obnovljene , kako bi se sačuvao kako verski tako i tradicionalni duh našeg naroda.

Foto: Filter media
Foto: Filter media

-Pored crkvenog života u selima Vrbi, Ratini, Cvetkama i Lađevcima, organizoan je i život samih škola, koja imaju veliku tradiciju a samim tim su zasližile jedno ovakvo mesto, da danas mou da pokažu sa svojim đacima, stvaralaštvo, svoje kapacitete, svoje mogućnosti. Sve ovo što je danas moguće videti na izložbi đaka iz pomenuti škola u domenu je vaspitne nastave, projekte nastave, rada učitelja sa decom, kao i bivših učenika koji su se uključili u rad škola. To zaista govori da ove škole žive, ova današnja izložba na Trgu Jovana Sarića, kaže Milan Milutinović, veroučitelj.

Foto: Filter media

Lepu, dečijom rukom napravljenu izložbu rukovorina, obišli su gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i načelnica Školske uprave, Bojana Marinković.

Foto: Filter media

-Danas su svi mogli da vide koliko su deca iz škola u Vrbi, Ratini, Lađevcima i Cvetkama vredna, kako zajedno sa svojim učiteljima neguju srpsku tradiciju, pravoslavnu veru i kako su trude da sa svojim veroučiteljem nastave  da srpsku tradiciju  održavaju. Nadam se da će u budućnosti, tradicija vaskršnje izložbe dečijih rukotvorina biti nastavljena i da će i drugi veroučitelji, ovim pozitivnim primerom u svojim školama organizuju ovakve radionice. Verujem da će u narednim prazničnim danima, veliki broj građana, a posebno dece, zastati ispred Gradske uprave kako bi napravili fotografije za pamćenje, kaže gradonačelnik Kraljeva.

Foto: Filter media

-Današnja izložba učenika iz ovih škola, jeste skroman poklon našem gradu pred veliki praznik koji nam predstoji. Želim da iskoristim ovu priliku i da svim građanima čestitam predstojeće vaskršnje praznike, da ih provedu u zdravlju, miru i svakom blagostanju, rekla je Bojana  Marinković, načelnica kraljevačke Školske uprave nakon obilaska dečije izložbe rukotvorina.

Foto: Filter media

Svi građani Kraljeva, ali i oni koji su tokom praznika u poseti našem gradu, moći će da naprave fotografije ispred Gradske uprave, gde će tokom čitave Svetle nedelje, biti izložena oslikana vaskršnja jaja, sa motivima crkava brvnara iz okolnih sela.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.