U susret Svetskom danu Roma, podeljeni paketići i vaučeri za školski pribor

Crveni krst Kraljevi i Grad Kraljevo, danas su u susret Svetskom danu Roma, simbolično podelom paketića sa garderobom i vaučerima za školski pribor, počeli obeležavanje ovog značajnog datuma u kalendaru
Foto: Filter media

Kako ističu predstavnici Crvenog krsta u Kraljevu, ne samo ovo već svakog dana kroz različite mere podrške, pomažu kako porodicama tako i pojedincima romske populacije u Kraljevu.

-Te mere se realizuju kroz sistem zdravstvene i socijalne zaštite, a realizujemo i niz aktivnosti koje su vezane za obrazovanje kako bi podstakli uključivanje romske dece u obrazovni sistem. Da bi sve te mere dale rezultat potrbna je saradnja svih relevantnih institucija koje se bave problemima Roma, ali i sa samim romskim udruženjima što je današnji dokaz, kaže Dragojla Vujović, stručni saradnik za socijalna pitanja Crvenog krsta Kraljevo.

Foto: Filter media

Kako ističu iz Udruženja roma „Ruke prijateljstva“ iz Kraljeva, položaj romske populacije je bolji nego ranijih godina. Akcenat je stavljen na obrazovanje romske dece.

Foto: Filter media

-Primećen je boljitak kada je u pitanju obrazovanje romske dece. Nadamo se da ćemo sa ovom vlašću, uraditi sve neophodne stvari da Romi izađu iz bede i siromaštva i da zauzmu svoju poziciju u društvu koja im pripada, kaže Zoran Petrović, predsednik Udruženja „Ruke prijateljstva“.

Foto: Filter media

Grad Kraljevo je školarcima, kroz program finansiranja Udruženja „Ruke prijateljstva“ deci uručio vaučere u iznosu od 2.000 dinara za kupovinu školskog pribora, koje je u ime Grada uručio Branimir Jovanović, narodni poslanik u Skupštini RS.

Foto: Filter media

-Drago mi je da sam danas ovde, moram da pohvalim Udruženje „Ruke prijateljstva“ i njihovog predsednika koji predano rade na tome da se poboljša položaj Roma. Današnja podela vaučera i paketića sa garderobom koje je obezbedio Crveni krst Kraljevo, samo je simboličan gest koji pokazuje da se mora raditi na položaju Roma spram svega, u oblasti obrazovanja, zdravstva a naročito  da poboljšamo kvalitet socijalne i zdravstvene zaštite romske populacije , što je dugotrajan proces, ali se nadam da ćemo uz podršku države uspeti da rešimo ove probleme, ističe Jovanović.

Foto: Filter media

Mališani koji pohađaju osnovno obrazovanje, njih oko 40 obradovali su se paketićima sa garderobom i školskim priborom, ali i vaučerima. Predstavnici Roma kažu da će svoj dan, 8. april obeležit u romskom naselju na sebi svojstven način.

Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Chelsfieldu kraj Londona 7—12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.