U Kraljevu knjige za osnovce „paprene“ u Beogradu besplatne

Za đaka u Kraljevu koji kreće u 6. razred osnovne škole, roditelji za komplet od 20 udžbenika, sa spisk koji im je dostavljen iz škole, moraju da izdvoje tačno 18.655 dinara. Na spisku se nalaze različiti izdavači i autori, koji su „neohodni“ za nastavu.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj za mnoge, ogroman izdatak, za pojedine roditelje može biti i gotovo nedostižan.

-Sa ovog spiska sam detetu naručila samo 4 knjige, za ostale ću da se snađem. I ove četiri su gotovo 5.000 dinara. Udžbenici su preskupi, a kako mogu da se koriste samo od navedenih izdavača i autora, mi roditelji moramo da se snađemo da ih nabavimo. Preko 18.000 dinara je previše za jednog šestaka, pored svega što se deci kupuje za početak školske godine, kaže Branka G. majka budućeg šestaka.

Ko može da bira udžbenike

Učitelji i nastavnici koji će od jeseni predavati đacima prvog i petog razreda osnovne škole, ove godine biraju nove udžbenike za te razrede, a izdanja za koja se budu opredelili, koristiće se od 1. septembra, u naredne četiri školske godine.

Novi odabir je u skladu sa Zakonom o udžbenicima, budući da ove školske godine ističe period za koji je važilo prethodno opredeljenje.

Zakon predviđa da se izbor udžbenika vrši za četiri školske godine, dok se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program nastave i učenja, udžbenici biraju na period od jedne godine, a nakon toga sledi novo opredeljenje, koje obavezuje škole da ta izdanja koriste četiri školske godine.

Međutim, zakon kaže i da „izuzetno, odluku o promeni udžbenika može doneti nastavničko veće na obrazloženi predlog stručnih veća za oblast predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu, o čemu obaveštava Ministarstvo“.

Za osnovnce i srednjoškolce u Beogradu besplatni udžbenici

Sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda Nenad Radić potvrdio je da je Grad budžetom za 2023. obezbedio sredstva i da će svi učenici dobiti komplet udžbenika.

Radić je naveo da će, prema odluci Skupštine grada Beograda, na predlog gradonačelnika Aleksandra Šapića, Grad Beograd svakom učeniku osnovnih i srednjih škola obezbediti besplatan komplet udžbenika.

Kako se navodi u saopštenju, on je dodao da ukoliko neko smatra da postoji potreba za dodatnim kompletom udžbenika, može da ga kupi, ali će, kako je naglasio, jedan komplet zasigurno dobiti od Grada.

-Svaki učenik će dobiti svoj komplet, koji će predstavljati poklon đacima od njihovog grada. S obzirom da su se ponovo pojavile dezinformacije u vezi sa ovom odlukom, ovim putem se upućuje apel roditeljima da prate isključivo informacije koje Grad po ovom pitanju daje. Nadamo se da će se staviti tačka na dovođenje ljudi u zabludu jer to nije nikom u interesu, osim za skupljanje jeftinih političkih poena, rekao je Radić a preneli domaći mediji.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.