Programi Narodne biblioteke u okviru obeležavanja Imendana Grada Kraljeva

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ nizom manifestacija obeležiće Imendan Grada Kraljeva. U nastavku teksta donosimo vam program, kao i lokacije održavanja kulturnih dešavanja u okviru obeležavanja značajnog dana istorijskog kalendara našeg grada.

U 12 časova, na Trgu Jovana Sarića, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, biće upriličeno otvaranje izložbe „Adžića kuća – spomenik kulture, književnosti i umetnosti”, čiji su autori mr Katarina Grujović Brković, mr Ana Gvozdenović i Ivana Hrenko. Kuća Zorke Adžić predstavlja izuzetan primer balkanske folklorne arhitekture prve polovine XIX veka, jedan je od retko očuvanih i najstarijih u nekadašnjem Karanovcu. Kuću je u prvim decenijama XIX veka izgradio Jevrem Novaković, poznati kraljevački trgovac i zemljoposednik i objekat je bio u vlasništvu ove porodice sve do 1922. godine, kada je prodata Mihailu Hadži Aleksiću, tadašnjem predsedniku opštine.

Ovaj spomenik kulture, koji se nalazi na adresi Ul. Cara Dušana 39, dat je marta 2001. godine na korišćenje Izdavačkoj delatnosti NB „Stefan Prvovenčani” Kraljevo, poznatoj pod imenom „Povelja”.

U programu učestvuju: Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika za kulturu, mr Katarina Grujović Brković, mr Ana Gvozdenović i Ivana Hrenko. U umetničkom delu programa učestvuju članice hora „Aria” (dirigent Dragana Milićević) i Vladimir Milićević, harmonika.

U 13 časova, na trećem spratu Biblioteke, biće priređeno predstavljanje knjige „Memoari Gaje Švabića i uspomene njegovih potomaka ”. Učestvuju: dr Dragoljub Danilović, priređivač, Miloje Radović, recenzent, mr Ana Gvozdenović, urednik, i Nevena Živković, učenica Gimnazije.

Dr Dragoljub Danilović (1964–) rođen je u Beogradu, živi i radi u Kraljevu. Profesor je istorije u Gimnaziji Kraljevo, doktorsku disertaciju „Žička eparhija u srednjem veku” odbranio je 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autor je monografije „Manastir Žiča: centar Arhiepiskopije, Eparhije i sabora u srednjem veku“, koautor knjiga „Žička eparhija: osam vekova svetosavskog kontinuiteta: istorija, manastiri, crkve” (sa Gordanom Gavrić), „Osnovna škola IV kraljevački bataljon, tradicija kroz vekove” (sa Slavoljubom Vasojevićem) i „Kraljevo u okupiranoj Srbiji: (1915–1918)” (sa Marijom Karapandžić).

Dr Danilović je priređivač knjige „Memoari Gaje Švabića i uspomene njegovih potomaka”, koja je nedavno objavljena pod okriljem kraljevačke biblioteke kao posebno izdanje. Knjiga predstavlja dragocen istorijski izvor koji nam približava tri epohe. Govori o tri različite generacije i događajima iz druge polovine XIX veka, početka XX veka, vremena Velikog rata, zbivanjima između dva svetska rata i tragediji srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Poslednji deo knjige opisuje vreme u kome živi čukununuk Gaje Švabića.

Gaja Švabić je bio ugledni trgovac iz Topole, veliki prijatelj kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića. Njegova politička opredeljenja bila su liberalna. Čitalac dobija odgovore na mnoga pitanja iz najburnijeg perioda naše istorije, kada se vodila borba između dve dinastije i različitih političkih stranaka. Požrtvovanost, osećanje odgovornosti, dramatične posledice mnogih bolesti i epidemija, delovi su štiva koji svedoče o duhu jednog potpuno drugačijeg vremena.

Posebnu vrednost ovih memoara čini značaj proučavanja istorije porodica, rodoslovi i genealogija nekoliko šumadijskih familija.

U 15 časova, na trećem spratu Biblioteke, biće priređeno predstavljanje knjige i dokumentarnog filma „Zavičaj u srcu”. Učestvuju: Milan Novaković, Marina Lukić Cvetić, Dragana Tipsarević, Milomir Nedeljković.

„Zavičaj u srcu” je monografija „Zavičajnog društva ’Kraljevo’ u Beogradu”, koju je pripremila grupa autora pod uredničkim okom Ljubice Rašković Stanković i Milana Novakovića. „Ova knjiga ima za cilj da podseti na prve dolaske Kraljevčana u Beograd (preuzimanjem činjenica iz objavljenih knjiga različitih autora, dostupnih državnih i privatnih arhiva), da prema kazivanjima pojedinaca zabeleži prve pokušaje i sadržaje njihovih okupljanja i druženja, da orijentaciono utvrdi nezvaničnu „godinu” osnivanja (bez pisanog dokumenta, ali uz foto dokaze), da navede imena tih „kraljevačkih pionira” koji su osvajali Beograd.

Posle zvaničnog osnivanja, prvog Zavičajnog društva Kraljevo u gradu na Ibru i Moravi (1991), a zatim shodno tadašnjem društvenom rečniku, „Podružnice” u Beogradu (1994), slede različiti oblici okupljanja i njihovih sadržaja, koji su, nažalost, zavisili od tadašnjih turbulentnih političkih događaja. Istorijat društva pažljivo i iscrpno beleži i dokumentuje sve događaje i poduhvate koji su okupljali „zemljake”, pri čemu se posebno ističu oni koji su privukli najveću pažnju članstva i njihovih prijatelja, kao i kraljevačke i beogradske javnosti. Ono što je bila, a i biće u narednom periodu najveća vrednost čvrste matice Društva u Kraljevu i ibarsko-moravskog lokaliteta u Beogradu je okupljanje što većeg broja onih kojima DNK ima KV „hromozome”, njihovih prijatelja, njihovih prijatelja koji su česti hodočasnici Kraljeva, Žiče, Studenice, stalna afirmacija razvoja grada, povezivenje i predstavljanje njegove privrede, kulture, turističke ponude… u svim vidovima programskih aktivnosti.” (Iz predgovora „Monografija – zašto i kako”)

Svi programi zakazani su za sredu, 19. april.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.