Pokret „Srce Heroja“ obeležiće Dan ruskih dobrovoljaca u Hramu Svetog Save u Kraljevu

Pokret „Srce Heroja“ paljenjem sveća i molitvom, u Hramu Setog Save u Kraljevu, u sredu, 12. Aprila, odaće poštu braći i sestrama iz Ruske Federacije, stradalim u bitkama 1993. Godine u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, pa ovim povodom pozivaju i sve sugrađane da im se pridruže

Izvor: Pokret “Srce Heroja”

U čast sećanja na ruske borce koji su se hrabro borili i ginuli za srpsku zemlju i srpski narod u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, Pokret Srce Heroja doneo je odluku da svake godine obeležava Dan ruskih dobrovoljaca, 12. april.

Za Dan ruskih dobrovoljaca uzet je 12. aprila 1993. godine, kada su se na uzvišicama Zaglavak i Stolac kod Višegrada odigrale bitke u kojima su poginula tri ruska dobrovoljca, a više njih je ranjeno.

Živote su izgubili Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, i najmlađi branilac — Konstantin Bogoslovski, koji se smatra simbolom stradanja ruskih dobrovoljaca.

Zahvaljujući ruskim dobrovoljcima i njihovoj hrabrosti, borbeni moral srpskih boraca bio je velik.

Pokret Srce Heroja će u čast, preko 40 poginulih ruskih dobrovoljaca na manifestacijama i događajima koje organizuje osim zastava Republike Srbije i Udruženja, ubuduće isticati i zastavu Ruske Federacije.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.