Jelena Karađorđević Petrovna – princeza srpska i kneginja ruska

U Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u petak, 28. aprila, u 19 časova biće priređeno predstavljanje knjige i otvaranje izložbe „Jelena Karađorđević Petrovna: prislov biografiji princeze srpske i kneginje ruske”

Na predstavljanju knjige i otvaranju izložbe govoriće Jelena Delibašić, autorka.

O knjizi

„Utopljena u luksuz i tuđinu, a ipak zauvek naša, Jelena Karađorđević nikako nije prestajala da bude Srpkinja, dete svoga roda i svoga tla, krv svoje krvi i pouzdani most među velikim i malim slovenskim bratom.

Ova, bez sumnje, vrlo uticajna ličnost ruskog carskog miljea, ne samo snagom muževljeve titule, već i snagom svoje osobene i jake ličnosti, dominira u ženskom delu ruske carske porodice, tiho i uporno radeći na našem ukupnom, koliko i svom porodičnom dobru. Nije mala stvar biti velika knjeginja u Rusiji, biti Romanova, biti deo carske porodice. Koliko bi to njih želelo, dâ se samo pretpostaviti, koliko je njih u tome uspelo, i to ne samo postati, već i ostati, kazuje nam ovom knjigom Jelena Delibašić.

Zahvaljujući njoj, uvećan je ponos našeg roda, a ne samo naše znanje o našoj prošlosti, tačnije o onom delu prošlosti o kome nismo smeli znati baš ništa.” (Iz predgovora akademika Dragana Simeunovića).

O autorki

Jelena Delibašić (1981) je psiholog, bibliotekar, kulturni poslenik, esejista, recenzent i pisac, osnivač je Centra za negu duhovne kulture i interkulturalne komunikacije i Centra za kulturne integracije Novi Sad, u Novom Sadu. Zaposlena je u biblioteci.

Visoko obrazovanje stiče na Filozofskom i Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a specijalizaciju iz uže naučne oblasti Psihopatologija ostvarila je u Londonu. Priređivač je, urednik i jedan od autora Zbornika duhovne kulture „Zlatni vek i paučina – tajna čoveka i duhovna realnost: istorijsko-kanonski aspekt i dometi filozofske istine u pravoslavnoj misli Dostojevskog” (2017); autorka je knjiga: „Karavađo: odjeci vremena – estetika naturalizma u duhu alternative” (2017); „Autonomna priroda zla: predstave i senke, opšti deo” (2018). „Jelena Karađorđević Petrovna: prislov biografiji princeze srpske i kneginje ruske” (Prometej, Novi Sad, 2022) njena je četvrta knjiga.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.