Izložba „Adžića kuća – spomenik kulture, književnosti i umetnosti” na poklon Kraljevčanima povodom Imendana

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani” u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, a uz podršku Grada, upriličila je otvaranje izložbe „Adžića kuća – spomenik kulture, književnosti i umetnosti”, povodom obeležavanja 141 godine od kada je Kraljevo dobilo ime koje i danas nosi

Foto: Filter media

Kraljevčani će ovu izložbu, čiji su autori mr Katarina Grujović Brković, mr Ana Gvozdenović i Ivana Hrenko,  moći da vide ispred zgrade Gradske uprave a kako su sami autori istakli, pripreme ove izložbe bile su jako zanimljive, jer je “Adžića kuća” pravi primer folklorne aritekture balkanskog stila prve polovine 19. veka.

Foto: Filter media

-“Adžića kuća” ima veliku vrednost, uzimaju ći u obzir starost objekta ali I njen lokalni značaj. Ovo je jedina stambena građevina sačuvana u Kraljevu folklorno karaktera u prvobitnom izgledu. Zanimljivo je I to što je nije moguće utvrditi tačnu godinu izgradnje, kaže Ivana Hrenko, jedna od autorki izložbe.

-“Adžića kuća” je utvrđena za nepokretno kulturno dobro 1974. Godine, po skraćenom postupku iz razloga da bi se zaštitila jer je bila doneta odluka da se ona ukloni, zbog izgradnje zgrade SDK. Iz tog razloga I nema mnogo podataka o njenoj izgradnji, pa je negde I motiv uključivanja u ovu izložbu I bio da što vise podataka prikupimo, kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, mr Katarina Grujović.

Izdavačka delatnost Narodne biblioteke u Kraljevu, poznatija kao “Povelja” već 22 godine je smeštana u “Adžića kući”.

Foto: Filter media

-Pod njenim krovom stvarali su I stvaraju značajna imena srpske kulture I književnosti. Mi smo jedna od retkih Biblioteka koja ima bogatu izdavačku delatnost. Zahvaljujući osnivaču, pre izvesnog vremena “Adžića kuća” je rekonstruisana i opremljena, a ove godine nakon završenih radova na podrumskom delu, ovo zdanje dobiće konačan oblik, kaže Jasminka Marković, direktorka Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani”.

Kraljevčani obeležavaju 141 godinu od dobijanja imena Grada

Veliki broj građana okupio se danas na platou ispred Gradske uprave, kako bi pogledao pomenutu izložbu ali i program pripremljen ovim povodom.

-Nizom kulturnih manifestacija u organizaciji kraljevačkih ustanova culture, danas ćemo prikazati značaj ovog dana, za istoriju Karanovca, Rankovićeva, Kraljeva.. Današnja izložba govori o istoriji našeg Grada, tradiciji, o tome kako se naš grad razvijao tokom čitavog 19. I 20. Veka, rekao je gradonačelnik Predrag Terzić.

Foto: Filter media

U programu upriličenom povodom važnog istorijskog datuma – Imendana Grada Kraljeva učestvovali su pored autora izložbe I članice hora “Aria” uz pratnju na harmonici, Vladimira Milićevića.

Kako je Kraljevo dobilo ime, možete pročitati u tekstu na ovom LINKU

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.