„Dečak sa Fanara“ u Narodnoj biblioteci Kraljevo

Predstavljanje romana Saše Radojčića po nazivom „Dečak sa Fanara“ biće organizovano u prostorijama Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u sredu, 25. aprila od 13 časova

O romanu

Ovaj roman, vremenski i prostorno, uspostavlja uzbudljivu „kartografiju” – tok priče razvija se na nekoliko narativnih niti, obuhvatajući vremenski period od 1919. do 1946. godine, i geografski prostor od Istanbula do Banata. Pripovedna okosnica romana gradi se oko lika Sofije Popović, koja u januaru 1946. godine biva prisiljena od strane oficira OZNE da sačini životopis Pavla Popovića, njenog devera, koji treba da bude predložen za Orden narodnog heroja. Porodica Popović u Banatu se našla pošto je izbegla iz Turske, gde su oni i njihovi preci živeli duže od jednog veka, u istanbulskoj četvrti Fanar. Sofijina sudbina ukršta se sa životnim epizodama više likova. Složeni odnos sa trojicom braće Popovića ključ nalazi u liku dečaka sa Fanara, njihovog idealnog spoja, arhetipa, koji se Sofiji javlja u snovima.

O autoru

Saša Radojčić je savremeni pesnik, pisac i teoretičar, a bavi se i prevodilačkim radom. Dobitnik je više književnih priznanja među kojima su Disova nagrada, nagrade „Desanka Maksimović”, „Đura Jakšić”, „Branko Ćopić”, „Milan Bogdanović”. „Dečak sa Fanara” je njegov prvi roman.

O romanu govore Saša Radojčić, autor, Nikola Marinković i Dragoljub Danilović.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.