Zavetnici Kraljevo: Aktuelna vlast „digla“ ruke od srpskog sela

Srpska sela ostaju bez ljudi, seljak više ne vidi perspektivu u ostanku na selu i bavljenju poljoprivredom jer više ne može da se obezbedi ni osnovna egzistencija

Posledice lošeg stanja u srpskom selu trpi čitavo društvo, a dobar primer za to najbolje se može videti pri kupovini poljoprivrednih proizvoda čije su cene „otišle nebu pod oblake“ a otkupna cena istih ne omogućava domaćim poljoprivrednicima nikakvu zaradu, rečeno je danas na konferenciji za medije Srpske stranke Zavetnici u Kraljevu.

Foto: Filter media

-Troškovi proizvodnje domaćih proizvoda su ogromni, a otkupna cena mala. Naša država se odlučila na uvoz hrane pa odatle i nenormalno visoke cene u marketima. Osnovna hrana postaje sve nedostupnija prosečnom građaninu, a to je i jedan od najvećih problema sa kojima se kao društvo suočavamo, kaže Ivan Damljanović član Gradskog odbora Srpske stranke Zavetnici.

Kako naglašavaju Zavetnici, ovo stanje uvideli su i na prethodnim lokalnim izborima, na kojima su pozivali tadašnju odnosno sadašnju vlast, da se oko pitanja srpskog sela usaglase i doprinesu boljem položju onih „koji nas hlebom hrane“. Rešenja za to, kažu kraljevački Zavetnici ima.

-Rešenje je u osnivanju Centra za spas i razvoj srpskog sela. Na ovaj način mogli bi na jednom mestu da okupimo sve ljude od integriteta, znanja i struke ali i srpske domaćine sa kojima bi doneli strategiju razvoja sela koja okružuju Kraljevo i pokušali da spasemo ono što se spasiti može, kaže Damljanović i dodaje da je aktuelna vlast ostala gluva i nema na ovaj predlog.

-Jednostavno njih ne zanima srpsko selo, ne shvatajući da tako nanose suštinsku štetu kako Kraljevu tako i čitavoj državi, kaže Damljanović.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Srpske stranke Zavetnici u Kraljevu osvrnuli su se i na subvencije koje Grad daje poljoprivrednicima.

-Subvencije su takve kakve jesu i one zaista nisu dovoljne. Ako Grad izdvaja sredstva za raznorazne klubove i raznorazna udruženja od kojih nema suštinski neku veliku korist, onda treba uložiti i tamo gde je najpotrebnije, odnosno omogućiti našim poljoprivrednicima da žive i rade dostojanstveno. Takođe, subvencije nikako ne treba dodeljivati po stranačkom principu, već da ista mogu da koriste široki slojevi naših domaćina, zaključuje Damljanović.

Kako su istakli kraljevački Zavetnici, srpsko selo je na kolenima i poslednji je momenat da se donesu ozbiljna rešenja za probleme sa kojima se poljoprivrednici susreću, jer od rešavanja istih zavisi i budućnost našeg društva u celini.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.