Šta je Mejkers lab i koja škola u Kraljevu će ga dobiti

Mejkers labovi su najsavremenije učionice budućnosti za učenje, inovacije i istraživanje

Grupa za obrazovanje, koju čine Centar za promociju nauke, Inicijativa „Digitalna Srbija”, Dostignuća mladih u Srbiji i Nordeus fondacija, odabrala je 11 srednjih škola koje će do kraja 2023. godine dobiti u svojim školama Mejkers labove. Od njih 11, jedna škola je i iz Kraljeva

Nakon završenog konkursa, , srednje škole dobiće renovirani prostor, savremenu opremu, do programa koji unapređuju i inoviraju rad nastavnika i učenika.

Na konkurs Grupe za obrazovanje prijavilo se 60 srednjih škola iz cele Srbije. Među 11 odabranih škola, našla se jedna iz Kraljeva, Poljoprivredno- hemijska škola „Dr Đorđe Radić“.

Na ovaj način, pridružuju se mreži postojećih Mejkers labova što podrazumeva ne samo renoviranje i opremanje prostora, već i punu podršku u njihovom radu: edukaciju i podršku nastavnicima, vannastavne programe u skladu sa interesovanjima i potrebama učenika, kao i povezivanje sa stručnjacima iz privrede, nauke, kulture i drugih relevantnih oblasti društva.

Krajem prošle godine, prve Mejkers labove u Srbiji dobile su škole: Medicinska škola u Čačku, Školski centar “Nikola Tesla” u Vršcu, Zaječarska gimnazija i Tehnička škola “Rade Metalac” u Leskovcu.

Grupa za obrazovanje, pored izgradnje Mejkers labova, radi i na izgradnji zajednice koordinatora i nastavnika iz Mejkers labova, te je tako organizovano i prvo zajedničko okupljanje u februaru, koje je za temu imalo upoznavanje, deljenje dosadašnjih iskustava i planiranje aktivnosti za ovu godinu.

U postojećim Mejkers labovima se uveliko odvija redovna nastava, ali i vannastavne aktivnosti poput razvoja učeničkih kompanija, naučnih sekcija, školskih klubova i slično. Sledeće okupljanje obuhvatiće i koordinatore novih Mejkers labova, u cilju deljenja znanja i jačanja mreže Mejkers labova.

Zajedničkim snagama do izgradnje sistema za podršku obrazovanja

Grupa za obrazovanje okuplja četiri organizacije sa misijom unapređenja obrazovanja u Srbiji, koje su se udružile kako bi zajedno pokrenule što relevantnije promene i pomogle pre svega nastavnicima i školama, da u učionice uđu znanje i iskustvo 21. veka, učenje kroz iskustvo, projekte i inovacije. U pitanju su Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbijii, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija.

Šta su Mejkers labovi?

Mejkers lab je jedinstven inovativni i multidisciplinarni prostor, urađen po modelu učionice budućnosti, koji podstiče eksperimentisanje i preduzimljivost kod učenika, dok nastavnicima omogućava da na inovativan način pristupe nastavi povezujući više oblasti u okviru jednog školskog časa. Praktičnom primenom stečenog znanja, učenici su ohrabreni da svoje ideje pretvaraju u delo a upoznavanjem sa različitim oblastima stvaraju jasniju sliku o svojim budućim karijerama.

Izvor: Nova ekonomija

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.