Spomen park ubuduće pokriven video nadzorom uz fizičko obezbeđenje

Narodni muzej Kraljevo podneo je zahtev, koji je danas usvojilo Gradsko veće, za postavljanje montažnog objekta (kontejnera) i video nadzora na prostor Groblja streljanih – Spomen park.

Iako se ovaj prostor nalazi nedaleko od samog centra Kraljeva, već godinama unazad je meta vandala. Nebrojano puta je oštećena fasada Spomen sobe, Spomen vagon je pretrpeo brojna oštećenja i umesto obeležja predstavlja ruglo, koje „bode oči“ onima koji poštuju istoriju našeg grada, a onima koji ga oštećuju ne predstavlja očigledno ništa, jer čini se da istoriju i ne poznaju.

Kako se čitav kompleks Spomen parka nalazi u neprometnoj ulici, za ove vandalizme učinjene nad spomen obeležjima nikada niko nije odgovarao.

Iz tog razloga, Narodni muzej Kraljevo preuzeo je inicijativu, a Grad Kraljevo danas i dao saglasnost na zahtev, da se preduzmu određeni koraci, kako više ne bi dolazilo do ovakvih oštećenja.

Kako stoji u zahtevu, ubuduće če se na ovom mestu nalaziti mali montažni objekat (tipskog kontejnera) u Industrijskoj ulici, na prostoru Spomen parka. Kontejner će biti postavljen radi boravka fizičko-tehničkog obezbeđenja, koje će na ovom prostoru dežurati 24 časa. Takođe u objektu će se nalaziti i oprema za nadzor.

Kako stoji u Zakonu o planiranju i izgradnji objekata, za ovakvu vrstu ne izdaje se građevinska dozvola, već će se na osnovu saglasnosti Gradkog veća, Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalne delatnosti izdati rešenje za postavljanje objekta, koji je neophodan za očuvanje ovog istorijsko-kulturnog dobra.

Pored postavljanja montažnog objekta za obezbeđenje i video nadzora, sredstva su obezbeđena i za popravku oštećene opreme, a iz rebalansa budžeta novac će biti obezbeđen i za radove na Spomen kapeli.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.