24. mart – i posle 24 godine sećanja su još uvek živa…

„Sećamo se naših besmrtnih heroja i svih onih koji su nastradali u zlikovačkom napadu NATO pakta svakog dana, a posebno 24. marta“

Foto: Filter media

Kraj spomen-obeležja stradalim u ratovima od 1991-1999. godine na platou ispred Gradske uprave danas je prigodnim umetničkim programom obeležen Dan sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1991-1999. godine -24. mart.

Foto: Filter media

-Svake godine smo na istom mestu da se poklonimo senima naših besmrtnih heroja, sinova, očeva, brace. Vreme prolazi ali naša bol je ista, kaže Milisav Vujanac, ispred Udruženja porodica palih boraca Kraljevo.

Foto: Filter media

Vence su položili predstavnici Grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Udruženje porodica palih boraca ratova od 1990-1999. godine, Udruženje učesnika ratova od 1991-1999. godine, predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida u Kraljevu, pripadnici Vojske i Policije, predstavnici političkih stranaka ali i  veliki broj građana.

Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media
Foto: Filter media
Kraljevo tokom NATO agresije

Za 78 dana koliko je trajala Nato agresija, Kraljevo je čak 54 dana bilo meta bombardera.

Kako pokazuju zvanični podaci Štaba Civilne zaštite Raškog okruga, na našu teritoriju bačeno je oko 600 projektila u 172 napada. Projektili koji su bačeni na Kraljevo bili su raznih vrsta i različitih razornih moći.

Oštećeno je ili potpuno uništeno 1.750 objekata i povređeno 37 civila. U selu Sovljak tokom jednog od najžešćih napada povređeno je sedam ljudi, u Samailima troje, Cvetkama dvoje, Jarčujku petoro a u Vitanovcu 13 osoba.

 Na okolna sela Samaila, Bapsko Polje i na područje Kopaonika bacane su kasetne bombe.

Kao najčešća meta napada tokom NATO bombardovanja u gradu na Ibru bili su vojni aerodrom Lađevci, sela Cvetke, Vitanovac, Bogutovac, Mrsać i kasarna u Jarčujku.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.