Tribina za imunizaciju HPV vakcinom održana u Kraljevu

S obzirom na veliki značaj projekta HPV NE, kao i činjenicu da se ova vakcina može primiti u Domu zdravlja u cilju podizanja svesti građana o ovoj imunizaciji i prevenciji od obolevanja od raka grlića materice u Kraljevu je održana tribina na ovu temu

Udruženje „Roditelj“ zajedno sa Ministarstvo zdravlja RS, Instirutom za javno zdravlje a uz podršku Ministarstva prosvete, širom Srbije sprovodi kampanju od važnosti za buduća pokolenja – HPV NE, HPV vakcinacija i prevencija raka grlića materice i drugih oboljenja izazvanih HP virusom.

Foto: Privatna arhiva

Vakcinacija HPV vakcinom, u našoj zemlji dostupna je od juna 2022. godine u Domovima zdravlja potpuno besplatno.

-Dosta radimo sa trudnicama i porodiljama, jer nam je reproduktivno zdravlje veoma važno, tako da je i nastala ova ideja da budemo „jedan kanal informacija“ između roditelja i stručnjaka koji se bave ovom temom, kaže Gordana Plemić iz Udruženja „Roditelj“.

HPV vakcina u Srbiji je dostupna u Domovima zdravlja potpuno besplatno i to za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina.

-Ova vakcina predstavlja i najbolji vid prevencije raka grlića materice i drugih malignih oboljenja. Vakcina koja je obezbeđena na teret Fonda je devetovalentna vakcina. Kao što znamo HPV virus ima preko 100 različitih tipova, a oko 13 koliko je poznato izazivaju maligna oboljenja, rekla je Gordana Simanović ispred RFZO.

Prema podacima Instituta „Batut“ do sada je vakcinisano više od 17.000 dece u Srbiji prvom dozom vakcine.

-Do sada je dato oko 28.200 doza devetovalentne, najbolje dostupne vakcine, koja inače štiti protiv devet sojeva virusa HPV. Podjednak roj dece mlađe i starije od 15 godina je dobio vakcinu. U Srbiji je do sada vakcinisano 3.453 dečaka, a ostali broj su devojčice, kaže dr Katarina Boričić sa Instituta za javno zdravlje „Batut“.

U Kraljevu je do sada dato 487 doza vakcina protiv HPV virusa.

Foto: Privatna arhiva

-U zadnjih nekoliko nedelja beleži se porast vakcinisane dece, pre svega zahvaljujući prosveti jer ona sa svog aspekta radi i edukacije sa roditeljima. Prvi doza u Kraljevo vakcine dato je oko 280, ali ovo je svakako samo početak. Onog momenta kada vakcina bude obavezna, uvereni smo u uspeh vakcinacije koja će spasitti živote mladih devojaka, mladih žena u borbi protiv raka grlića materice, kaže dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

HPV vakcinu može da primi svako dete u navedenom uzrastu uz saglasnost roditelja.

-Ukoliko izabrani pedijatar proceni da je dete zdravo, ono može biti imunizovano. Ovim putem bih pozvala da se kao i do sada odazovu i vakcinišu decu kao i da nam veruju kao što su i do sada, kaže dr Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta u Kraljevu.

Foto: Privatna arhiva

Kako je najavila Bojana Marinković, rukovodilac Školske uprave Kraljevo, u saradnji sa Domom zdravlja škole u Kraljevu će kroz razne aktivnosti i edukacije, sa ciljem da se roditelji što više upoznaju sa ovom temom.

Prenosioci HPV virusa su muškarci, a žene su te koje oboljevaju te je cilj kampanje, pored povećanja obima vakcinacije, i taj da se što više radi na povećanju broja dečaka koji treba da se vakcinišu.

Ova vakcina upotrebljava se u svetu od 2006. godine i do sada je dato 500 miliona doza vakcine bez neželjenih efekata.

Šta je HPV virus?

Humani papilloma virus (HPV) je uzročnik najčešće polno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce. Procenjuje se da će se oko 50% seksualno aktivnih ljudi zaraziti nekom vrstom ovog virusa tokom svog života.

HPV se najčešće prenosi polnim odnosom, ali i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

HPV se može preneti uprkos korištenju prezervativa kao zaštite kod muškaraca.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.