Sretenje- dan kada se sreću istorija i država, zima i leto, senka i medved

Od pre dve decenije (2002.godine) Republika Srbija obeležava Dan državnosti u znak sećanja na dva važna istorijska datuma.

Izvor: Pixabay

Prvi datum odnosi se na istorijski događaj koji se desio u Orašcu 1804. godine, kada je dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa.

Drugi kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije.

Iako se praznuju 15. i 16. februara, oba događaja su se desila na crkveni praznik Sretenje, po julijanskom kalendaru – 2. i 3. februara.

Šta je pisalo u prvom modernom Ustavu, poznatom kao Sretenjski Ustav?

izvor: Infoera

Serbija je nerazdjelno, i u pravljeniju svom nezavisimo Knjažestvo po priznaniju Sultana MAHMUDA Drugoga, i Imperatora NIKOLAJA Prvoga.

Svaki Srbin i bez svake razlike jednak je pred zakonima Srbskim, kako u obrani, tako i u kazni na svim sudovima ot najmanjeg do najvećeg.

112) Niko u Serbiji ne može se ni goniti ni zatvoriti, razvje po propisu zakona, i ot zakone i prirodne vlasti.

113) Niko u Serbiji da ne stoji više ot tri dana u zatvoru, a da mu se ne javi krivica, za koju je zatvoren, i da se ne uzme na ispit.

114) Niko u Serbiji ne može kaznjen biti, već po zakonu i po presudi nadležnoga suda.

115) Komu se jedan put sudilo već za kakvu krivicu, pak je po presudi sudejskoj kaznjen i otpušten, ili nađen da nije kriv, onomu nemožese po drugi put suditi za istu krivicu.

116) Svakomu građaninu Srbskomu otvoren je put k svim činovima u Serbiji, kako se samo nađe,daje sposoban i dostojan k njima. Pri jednakoj sposobnosti predpostavljase Srbin stranomu.

117) Svaki Srbin ima pravo birati način življenja svog po svojoj volji, samo koji nije na obštenarodnu štetu.

118) Kako rob stupi na Srbsku zemlju, ot onoga časa postaje slobodnim, ili ga ko doveo u Serbiju, ili sam u nju pobegao. Srbinu slobodno je roba kupiti, no ne prodati.

119) Imanje svakog Srbina, bilo kakvo mu drago, jest neprikosnoveno. Ko se pokusi, dirnuti u tuđe dobro i imanje, ili prisvajati ga, ili okrnjiti, onaj će se smatrati za narušitelja obštenarodne bezbjednosti, bio on ko mu drago i ot kud mu drago.

122) Svaki Srbin dužan je plaćati svake godine zakonom otređeni danak, ot koga se nikoneoslobođava, i priticati k obštinskim potrebama pri građenju mostova i krčenju drumov

138) Nikakav činovnik ne smje voditi trgovine, il’ raditi zanata sam i pod svojim imenom.

Tako zaključeno i zakletvom sviju podpisani i sve Sretenske Skupštine podtvrđeno u Kragujevcu Trećega Fevruarija iljade osam stotina i trideset pete godine ot Roždestva Hristova.

Izvor: Sretenjski ustav

I u Kraljevu obeležen Dan državnosti

Polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima obeležen je Dan državnosti u gradu na Ibru. Vence su položili delegacija grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, prestavnici političkih stranaka, Udruženja građana, Vojske i drugih državnih institucija.

Izvor: Privatna arhiva
Foto: Filter media

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje Gospodnje.

Još jedna značajna simbolika vezuje se za današnji praznik

Izvor: Pixabay

U narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako tada osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Medvedi Uroš i Miša iz Beogradskog zoološkog vrta izašli su jutros iz pećine, nisu ugledali svoju senku, a prema narodnom verovanju, na ovaj način najavljeno je lepo vreme.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.