Protest stanara Dositejeve: Hitno rešenje ili radikalizacija protesta

Projekat urbane regeneracije Dositejeve ulice jedan je od najvećih problema koji više od deceniju muče građane ovog dela grada. Iako je obećano da će projekat biti završen davnih dana, tek jedna zgrada od ukupno četiri je završena
Foto: Privatna arhiva

Svakodnevni potresi koji uznemiruju stanare ovi, ako ih i možemo nazvati zgrada, bili su povod da se okupe danas u mirnom protestu i da zatraže hitno rešenje nadležnih.

-Obraćali smo se svima, stalno odlažu, jedan tender propao drugi se čeka. Svakodnevni potresi, iako blagi, utiču na ove zgrade tako što se malo po malo obrušava malter. Živimo u zgradama koje su potpuno nebezbedne za život, a niko nam ništa ne govori ni šta će biti sa zgradama ni sa nama, kaže jedna od stanarki zgrada koje su u Projektu urbane regeneracije davno trebale biti srušene.

Stanari ističu da su se obražali i lokalnoj i republičkoj vlasti. Kako kažu slali su pisma i resornom ministarstvu i ministru Vesiću, ali su samo dobili povratnicu da je dopis primljen a ne i odgovor na njega.

-U Narodnoj skupštini imali smo jednog delegata, poslanika Erca koji je jedini govorio o ovom problemu i pitao premijerku kada će konačno ovaj Projekat biti priveden nameni na šta je ona odgovorila: Pa zar to još nije završeno? , kaže jedna od stanarki zgrada u Dositejevoj ulici, koja ističe da je Ana Brnabić već nekoliko puta otvarala ovu zgradu, a da im je graonačelnik Predrag Terzić rekao da projekat nije u lokalnoj već republičkoj nadležnosti.

-Da li je naša lokalna vlast svesna, da ako još jednom malo jače zadrma zemljotres, neće morati da prave zgrade već spomen park, kaže Miroslav Vujičić iz Dositejeve ulice.

-Ovim putem lično najavljujem radikalizaciju protesta i lično najavljujem blokadu Dositejeve ulice a gospoda neka dođu da me hapse, nemam problem sa tim ali ovako više ne može, kaže Zorica Stamenković.

Kako su za kraj današnjeg protesta istakli stanari spornih zgrada u Dositejevoj ulici, spremni su na sve, a kako su dodali resorno ministarstvo obavestili su o radikalizaciji protesta, ukoliko se ne pokrene ovaj projekat, koji je već davno trebalo da bude završen.

Na ovom LINKU možete pogledati odgovor premijerke Ane Brnabić na pitanje poslanika Erca a koji se tiče Projekta urbane regeneracije Dositejeve ulice o kome smo pisali krajem decembra minule godine.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.