Projekat urbane regeneracije Dositejeve biće odrađen, makar na svakoj sednici Skupštine pričali o tome

Problem Projekta urbane regeneracije Dositejeve ulice, sa kojim se stanari ovog dela grada suočavaju godinama, već nekoliko puta bio je predmet izlaganja narodnog poslanika Strahinje Erca u Republičkom parlamentu. Ovoga puta, pored spornog Projekta, osvrnuo se i na još jedan stopiran projekat u Kraljevu – Projekat generalne regulacije Ribnice

Na poslednjem zasedanju Skupštine, Erac se obratio ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goranu Vesiću koga je podsetio da je prošlo četiri meseca od kada je ovaj problem iznet u Skupštini a da još ništa po tom pitanju nije urađeno.

-26. oktobra 2022. godine nakon mog izlaganja vezanog za pomenuti Projekat, premijerka RS Ana Brnabić obećala je da će projekat biti odrađen,  da će razgovarati sa Vama. Četiri meseca je prošlo, ja Vas pitam šta je urađeno po tom pitanju. Reći ći Vam „Nije urađeno ništa“, a Vas koga na neki način smatram svojim sugrađaninom, pozivam da se zajedno borimo za ove ljude, jer vrlo lako može da se desi, ukoliko dođe do jačeg zemljotresa, isti scenario kao u Turskoj, rekao je Erac.

Erac je na kraju pozvao Vesića da dođe u Kraljevo i pomogne ljudima kojima je pomoć u rešavanju ovog problema neophodna što hitnije.

Stanari Dositejeve ulice prošle nedelje organizovali su mirni protest i pozvali kraljevačku vlast da im pomogne, kako ne bi došlo do urušavanja već oštećenih zgrada. Tekst možete pročitati na ovom LINKU

Gradonačelnik Kraljeva, dan nakon protesta uputio je zvanično saopštenje medijima  a povodom Projekta urbane regeneracije Dositejeve ulice, koje možete pročitati OVDE

U Kraljevu veliki broj stopiranih projekata – Presedan Projekat generalne regulacije Ribnice

Da Projekat urbane regeneracije nije jedini koji muči deo stanovnika grada na Ibru, podsetio je narodni poslanik u svom obraćanju u Narodnoj skupštini.

-Radovi na severnoj obilaznici u Kraljevu su stopirani i odloženi za proleće kada če biti raspisan drugi Javni poziv ministarstva, jer zbog nemarnosti, neodgovornosti ili neznanja nije odrađena eksproprijacija zemljišta, kuda bi ta izuzetno važna saobraćajnica prošla. Kao i do sada i ovaj projekat se odlaže u nedogled, baš kao što je i slučaj sa Atletskim stadionom, kao što je svojevremeno bio slučaj i sa nadvožnjakom, gde od početne cene dolazimo u situaciju da se ti projekti plaćaju i do pet puta više. Nažalost, to je tako za vreme vaše vladavine, ali ja sam ovde da se borim za građane a ne protiv vas, naglasio je narodni poslanik.

Erac se osvrnuo i na stvar koja je presedan, a koja je u poslednje vreme jedna od najaktuenijih tema u Kraljevu – Projekat generalne regulacije naselja Ribnice.

-U ovom naselju bi se nalazio i dugo najavljivani zatvoreni bazen, ali je i ovaj projekat kao što je poznato stopiran. Razlog stopiranja pomenutog Projekta generalne regulacije Ribnica je taj što je gradska većnica iz grada Kraljeva, želela da svom komšiji sruši kuću. Gradska većnica, slobodno mogu reći zloupotrebljava svoj položaj u gradskoj vlasti i iskoristla je svoje mesto da založi i izgura saobraćajnicu, koja nije ni bila u planu, a koja podrazumeva oduzimanje legalne privatne svojine i rušenja dela stambenog objekta, u ovom slučaju porodične kuće!, časnog domaćina Milorada Puzovića, dodao je Erac.

Kako je istakao na svom Fejsbuk profilu najavio je da će govoriti u Narodnoj skupštini o konkretno o ovom problemu, nakon čega je potpredsednica Skupštine primila porodicu Puzović iz Kraljeva na razgovor.

Grad Kraljevo je 24. decembra 2021. godine pod brojem 011399/2021-1 na poziciji B 42 predvideo eksproprijaciju zemljišta katastarskih parcela 589/8 i 589/9 da bi u daljem postupanju Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti izdalo informaciju o lokaciji broj 350-1-1194/2022 na osnovu kojeg je Vlada Srbije utrdila javni za eksproprijaciju, tačnije kako bi nametnula izgradnju saobraćajnice  koje nije bilo u prvobitnom planu, u slepoj ulici koja bi služila pomenutoj većnici za parking mesto ili odlaganje ogreva, objasnio je Erac prisutnim poslanicima i ministrima u Narodnoj skupštini.

-Pitam premijerku da li je javni interes Vlade Srbije srušiti porodičnu kuću ili iseliti jednu porodicu zbog namere lokalnih funkcionera Srpske napredne stranke, jer je upravo Vlada ta koja je pod brojem 465-6993/2022 objavljeno u Službenom glasniku pod brojem 3334 od 9. septembra 2022. godine utrdila da postoji javni interes, upitao je Erac.

Ovaj problem naglasio je Erac, delimično je naišao na razumevanje u lokalnoj skupštini. Pored odbornika opoziije za ovaj predlog nisu ni odbornici Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, kao ni odbornici Pokreta socijalista ali i tri odbornika Srpske napredne stranke.

Kako je dodao narodni poslanik Srpske stranke Zavetnici iz Kraljeva, Strahinja Erac problemi grada Kraljeva ali i svih građana, u svakom njegovom oraćanju čuće se u Narodnoj skupštini i ubuduće, ako treba i na svakom zasedanju, dok isti ne počnu da se rešavaju.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.