Od marta mogući jači zrmljotresi i u Srbiji – ovo su „crne tačke“

Jutrošnji razorni zemljotres od 7, 1 stepeni Rihterove skali, koji je pogodio Tursku, pokrenuo je „uvek aktuelno“ pitanje mogućih zemljotresa i u našoj zemlji

Iako se Srbija nalazi u seizmiološki gledano – trusnom području, zima ne pogoduje ovoj prirodnoj pojavi, pa tako da i nema osetnih zemljotresa kažu meteorolozi.

Međutim, kako je danas istakao Ivan Ristić, meteorolog, već početkom marta postoje velike šanse za pojavu jačih zemjotresa i u našem regionu.

Ristić kaže da je zima najbezbednija kada je u pitanju naša zemlja i ova prirodna nepogoda, ali i da polako ulazimo u period kada smo nesigurniji bar kada su zemljotresi u pitanju.

Zemljotresi jači od 5 stepeni Rihterove skale naročito su mogući tokom proleća, pa se prate svaki potresi kako u našem regionu tako i u okolini. Iako se sa sigrnošću ne može predvideti da li će do zemljotresa uopšte doći ili ne, u našoj emlji nalazi se nekoliko „crnih tačaka“ za pojavu istih.

Kako stručnjaci navode, te „crne tačke „ nalaze se u centralnoj Srbiji i na Kopaoniku.

Podsetimo, zemljotres jačine 7, 1 stepeni po Rihteru pogodio je jutros Tursku. Posednji jak zemljotres u Srbiji, dogodio se 2. novembra u Kraljevu, jačine 5, 9 stepeni po Rihteru.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.