Kraljevo: Saveti Civilne zaštite u slučaju zemljotresa

U slučaju zemljotresa postoji nekoliko praktičnih saveta koji se mogu primeniti i na taj način omogućiti svakom pojedincu da pravovremeno i pravilno deluje

Izvor: Printscreen

Poslednjih dana svedoci smo strašnih slika koja dolaze iz Turske i Sirije nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ove dve države. Potpuno je normalno da ovakve pojave izazivaju nemir i paniku kod ljudi, pogotovu ako se nalazimo u seizmički podložnom području.

Iako je jučerašnji zemljotres koji je potresao Kraljevo iznosio 2,2 stepena po Rihteru, a takvi zemljotresi ne izazivaju materijalnu štetu, nesumnjvo unosi strah kod stanovništva.

Zdravko Maksimović, rukovodilac sektora Civilne zaštite u Kraljevu ukazao je na nekoliko praktičnih saveta, koji u slučaju zemljotresa možemo da primenimo.

Foto: Filter media

-Pravilo broj jedan je da ostanemo mirni, prisebni kao i da ne dozvolimo da nas obuzme panika. To je prvo, osnovno i najvažnije pravilo, kaže Maksimović.

Vrlo je važno kako se ponašati pre, tokom i nakon ove elementarne nepogode.

-Pre zemljotresa veoma je važno odrediti sigurno mesto u kući, jer kada on krene tada ne razmišljamo baš trezveno o tome koje bi to mesto u našem domu bilo najsigurnije. Neophodno je znati brojeve hitnih službi, ali i ove informacije deliti sa ukućanima i sa onima kojima nisu toliko dostupne kao nama, primer za to je starija populacija, dodaje Maksimović.

Kada se zemljotres dešava prvenstveno moramo znati kako da zaštitimo sebe, odnosno da primenimo samozaštitu, ali i da pružimo pomoć i podršku drugima.

-Ono što je već dobro poznato jeste da trebamo izbegavati stepeništa, liftove kao i mesta koja se nalaze uz veće objekte, sa kojih može doći do pada predmeta ili delova fasada. Ukoliko se nalazimo u objektu, najsigurnija mesta za zaštitu od zemljotresa su stolovi, najbolje oni koji su dovoljno jaki i čvrsti da izdrže mogući pad plafona ili bilo čega drugog, kaže Maksimović.

Štok od vrata za koji se veruje da nas može zaštiti od zemljotresa, pruža sklonište jedino ako je izgrađen od nosivih greda, a nikako onih gde je iznad vrata staklo.

Iz Sektora Civilne zaštite napominju da bi svako domaćinstvo trebalo da ima komplet sa setom za preživljavanje, koji bi trebao da sadrži dokumenta i osnovnu garderobu u slučaju evakuacije.

Kako navode stručnjaci, zemljotresi razorne moći kao oni koji su pogodili Tursku i Siriju, nisu specifični za naše područje i ne veruju da se mogu dogoditi. Pre 101 godinu zemljotres jačine 6 Rihtera pogodio je Beograd, dok je kraljevački 2010. godine sa jačinom od 5,4 Rihtera jedan od najjačih u našoj zemlji.

Iako su jači potresi od onih na koje je naša zemlja navikla, mogući u narednim godinama, seizmiolozi su mišljenja da su oni daleko slabiji od onih koji su ove nedelje pogodili Tursku i Siriju.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.