Kinezi kupili deo nekadašnjeg „Magnoroma“ – U junu nova fabrika

Kineska kompanija „PRCO Group“ u okviru koje posluje „Punai DOO Kraljevu“ kupila je od prethodnog vlasnika deo nekadašnje fabrike „Magnohrom“, a u kojoj će od juna ove godine, proizvoditi vatrostalne opeke

Foto: Filter media

Kako je rečeno prilikom obilaska fabrike, koja je u fazi renoviranja i opremanja, u prvom trenutku otvoriće se oko 40 ranih mesta.

Foto: Filter media

-Već 6. juna tekuće godine, u ovoj fabrici počeće proizvodnja. Uveren sam da će ova fabrika uspeti da proizvodi opeke koje će biti sličnog ili boljeg kvaliteta od nekadašnjih opeka koje je proizvodio „Magnohrom“. Kompania „Punai“ je ozbiljna svetska kompanija u proizvodnji vatrostalnih opeka, tako da će Kraljevčani sada imati mogućnost da i u ovom preduzeću dođu do posla, kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Foto: Filter media

Iako je najavljeno da će u početnoj fazi biti zapošljeno 40 radnika, a kasnije i više treba, treba naglasiti da se radi o automatizovanoj proizvodnji, a da masovnih zapošljavanja kao nekada, više neće biti.

Foto: Filter media

-Ono što je najvažnije jeste da se tradicija proizvodnje vatrostalnih opeka u Kraljevu nastavlja, dodaje Terzić.

Foto: Filter media

„Punai“ kompanija jedna je, prema rečima predstavnika ove kompanije, od najnaprednijih u svetu kada je reč o tehnologiji proizvodnje vatrostalnih materijala. U Kini je vodeći proizvođač, dok se na svetskom nivou visoko kotiram kažu predstavnici ove kineske kompanije, koja će ubuduće poslovati u Kraljevu.

Foto: Filter media

-Kada je reč o klijentima na globalnom nivou, naša kompanija snabdeva oko 60 železara. Srbija je strateški odabrana od strane naše kompanije, s obzirom na postojanje jedne velike železare, pa tako u skladu sa svojim razvojnim planovima odlučili smo da ovde investiramo, kaže Liu Lien Bing, potpredsednik korporacije zadužen za projekte izvan Kine.

Foto: Filter media

Prva faza investicije u Kraljevu, kinesku kompaniju „Punai“ koštaće oko 7 miliona eura, dok će u sledećoj izdvojiti oko tri miliona.

Foto: Filter media

U prvoj fazi na godišnjem nivou, plan je da se proizvodi oko 30 hiljada tona opeke, dok će u drugoj fazi, nadaju se kineski predstavnici kompanije biti povećan kapacitet, kako bi se postigao krajnji cilj, proizvodnja od 50 hiljada tona opeke na godišnjem nivou. Većina potrebnih sirovina stizaće iz Kine. Takođe, nadaju se da će zajedničkim snagama domaćih radnika i kineskih inženjera, ovaj projekat biti najmoderniji u čitavoj Evropi, rečeno je danas prilikom obilaska fabrike.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.