Jubilej Crvenog krsta Kraljevo – 147 godina humane misije

Gotovo vek i po organizacija Crvenog krsta deluje u gradu na Ibru, obogaćena najrazličitijim humanitarnim akcijama, edukacijama, obukama.. Danas, Crveni krst ima preko 50 mladih, edukovanih volontera, a diapazon akcija kojima se bave je veliki

FOTO: Iz arhive Crvenog krsta Kraljevo

Pored najpoznatije akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, tu su i rad sa mladima kao jedna od osnova za stvaranje pozitivne promene u društvu, aktivno učestvovanje u socijalnom životu naših sugrađana (kroz rad Narodne kuhinje, prikupljanja odeće i obuće za najugroženije), ali i bezbroj akcija usmrenih na najmlađe, kako bi na vreme prepoznali značaj humanosti.

Foto: Filter media

-Najmlađi volonteri Crvenog krsta su peti razred osnovne škole, dakle imaju 11 godina pa sve do tridesete godine. Svi volonteri, a posebno mladi predstavljaju pokretačku snagu naše organizacije, jer se upravo i rad Crvenog krsta zasniva na dobrovojnom radu. Sa mladim volonterima obeležavamo najbitnije datume iz kalendara zdravlja (Svetski dan srca, borba protiv HIV-a, Svetski dan starih lica i još mnogo toga), kaže Nikola Savić, jedan od mladih volontera Crvenog krsta Kraljevo.

Foto: Iz arhive Crvenog krsta Kraljevo

Crveni krst Kraljevo uspešan je u organizovanju „Programa humanih vrednosti“ a koji je namenjen najmlađima, gde se kroz igraoničarske i radioničarkse aktivnosti upoznaju sa važnim temama – diskriminacijom, tolerancijom i nenasilnim rešavanjem konflikata.

U kontinuitetu se sprovode i radionice koje se tiču bolesti zavisnosti, borbe protiv trgovine ljudima, ublažavanje posledica od katastrofa.

 Jedan od prvih susreta sa Crvenim krstom jeste obuka prve pomoći, koju ova organizacija sprovodi decenijama, što umnogome pomaže osnaživanju zajednice.

Foto: Iz arhive Crvenog krsta Kraljevo

-Poenta je da što više ljudi zna da pruži prvu pomoć, povređenom ili unesrećenom na licu mesta, kako bi posledice bile što manje. U sklopu Crvenog krsta radimo upravo edukacije na ovu temu, za učenike osnovnih i srednjih škola ali i za volontere. Pored najmlađih, radimo i obuku prve pomoći za zaposlene. Na brojnim državnim takmičenjima do sada smo imali zapažene rezultate, što nam je i podstrek za dalji rad, kaže Bogdan Tomić jedan od volontera.

Foto: Iz arhive Crvenog krsta Kraljevo

Ekipe prve pomoći Crvenog krsta Kraljevo obezbeđuju i veliki broj manifestacija, poput koncerata, Veselog spusta, Trka za srećnije detinjstvo, Triatlon trka i mnoge druge.

Dobrovoljno davalaštvo krvi kao zaštitni znak

Foto: Filter media/Arhiva

Crveni krst nije transfuziološka služba jer ne daje krv sama po sebi, već učestvuje u samoj organzaciji akcija. Ova organizacija kao takva ne može sama da učestvuje u ovoj akciji, već uz pomoć saradnika-Transfuziološke službe, Banke krvi u Kraljevu, Društva dobrovoljnih davalaca krvi, kao i brojnim firmama i različitim institucijama.

Foto: Filter media

-Za vreme pandemije korona virusa, broj davaoca krvi je značajno opao, ali kako se polako sve vraća u normalno stanje, pa su i naše akcije sve bolje i bolje. U samoj realizaciji akcije dobrovoljni davaoci susreću se sa edukovanim volonterima naše organizacije, koji im pomažu na svaki način. Ovom prilikom želim da pozovem naše sugrađane, da kao i do sada svake srede u terminu od 8 d 14 časova, dođu u prostorije Crvenog krsta, daju krv i na taj način nekome spasu život, kaže Milica Borovićanin, volonter Crvenog krsta.

Danas, 6. Februara, obeležava se 147 godina od osnivanja Nacionalnog društva Crvenog krsta Srbije, na incijativu dr Vladana Đorđevića.

Te daleke 1876. godine, istog dana i u Kraljevu je osnovana organizacija Crveni krst, a neke od najznačajnijih ličnosti tog doba bili su aktivni u organizaciji (Savatije Božović koji je bio predsednik Crvenog krsta Kraljevo, kao i Živka Đokić koja je ostavila prostorije ovoj humanoj organizaciji u kojima se Crveni krst Kraljevo i danas nalazi).

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.