„Aerodromi Srbije“ reagovali: Nije bilo diskrimincije prema ženama u hidžabu u Kraljevu i Nišu

Aerodromi Srbije odbacili su optužbe Mešihat Islamske zajednice o „neprofesionalnom i diskriminatornom“ ponašanju službi sigurnosnih protokola na aerodromima „Konstantin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu prema ženama muslimankama sa hidžabom

Mešihat Islamske zajednice pozvao je vernike, pogotovo vernice da, u cilju izbegavanja neprijatnosti, do rešavanja problema i javnog oglašavanja, te obećanja odgovornih na pomenutim aerodromima da će se postojeća praksa provere prekinuti, bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu, saopšteno je iz “Aerodroma Srbije”.

U saopštenju je navedeno da u Mešihat već duže vreme pristižu žalbe vernica odevenih u skladu sa islamskim propisima i njihovih članova porodica da se isključivo žene sa hidžabom, prilikom sigurnosnih aerodromskih provera, izdvajaju iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gdje se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje delova odjeće. Od ovakvog ophođenja, rečeno je, nisu bile pošteđene ni zvanične službenice Islamske zajednice.

U saopštenju „Aerodroma Srbije“ istaknuto je da to privredno društvo osuđuje svaki vid diskriminacije i sprovodi sve mere da ne dođe do bilo kakvog vida diskriminacije korisnika usluga aerodroma na kojima su operateri.

-Operateri obezbeđivanja su u obavezi da poštuju sve bezbednosne protokole kako bi se omogućilo sigurno putovanje svih korisnika usluga aerodroma. Pregled na aerodromu obavlja se prema domaćoj i međunarodnoj regulativi od strane sertifikovanog osoblja, naglasili su u „Aerodromima Srbije“.

Serrtifikovano osoblje, dodali su, u obavezi je da poštuju protokole koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a koji zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda.

-Za takva lica primenjuju se metode pregleda koje ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda. Od pregleda na aerodromu mogu biti izuzete samo posebne kategorije putnika uz prethodnu najavu operateru aerodroma od strane nadležnog ministarstva ili nadležnih službi Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

U „Aerodromima Srbije“ podsetili su da je pre nekoliko godina Mešihat islamske zajednice Srbije uputio pismo sa sličnom pritužbom kao i sada na koju je odmah reagovano i od tog dana do danas nije bilo dodatnih pritužbi.

-Činimo sve što je u našoj nadležnosti da se poštuje dostojanstvo putnika svih veroispovesti, a ukoliko se u pojedinim slučajevima utvrde propusti zaposlenih biće pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti, kazali su u „Aerodromima Srbije“ uz napomenu da je tom preduzeću bitan svaki putnik, ma koje nacionalnosti i veroisposvesti bio.

U saopštenju Mešihata Islamske zajednice objavljenom juče, između ostalog je rečeno da je Mešihat u proteklom periodu pokušao internim putem, u komunikaciji sa aerodromskim upravama i službama, da ukaže i zaustavi pomenuto ponašanje službenika prilikom aerodromskih provera, koje je okarakterisano kao ponižavajuće i diskriminatorsko po verskoj i nacionalnoj osnovi.

Uprkos obećanjima da se takva praksa neće ponavljati, kazali su u Mešihatu, ovih dana dobijeno niz novih žalbi od strane vernica koje su se suočavale sa istim problemom.

Mešihat Islamske zajednice javno je zatražio od nadležnih uprava policije i aerodroma hitnu reakciju i prekidanje pomenute prakse, a od najviših državnih organa osudu tendencioznog ponašanja i pomoć u rešavanju ovog problema.

U suprotnom, rečeno je, Mešihat će biti prinuđen da pokrene sva raspoloživa pravna sredstva u cilju zaštite elementarnih prava vernika u Republici Srbiji od bilo kog oblika diskriminacije.

Izvor: Aerodromi Srbije/Mešihat Islamske zajednice

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.