Više od šezdeset plivača zaplivaće u Kraljevu za bogojavljenski Časni krst

Uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i Episkopa žičkog Justina, više od šezdeset Kraljevčana zaplivaće za Časni krst, tradicionalno na jedan od najvećih praznika Bogojavljenje.
Foto: Filter media/arhiva

Kako je najavljeno ove godine organizovan je celodnevni program, koji počinje u 8 časova, kada će plivači prisustvovati jutarnjoj liturgiji u crkvi Svete Trojice i pričestu.

-Plivači su u obavezi da poste dan pre, kao i da dobiju blagoslov svog sveštenika, usmeni ili pismeni, kako bi mogli da učestvuju na plivanju za ovaj sveti dan. Moram da napomenem da su u obavezi i da obave lekarski pregled, koji će biti organizovan u Medicini rada, a koji će biti besplatan za sve plivače, kaže Kosta Vulović jedan od organizatora ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja.

Organizatori su najavili da će okupljanje plivača biti ispred Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović“ odakle će krenuti litija u 11 časova.

-Litija u kojoj će biti plivači, sveštenstvo ali i građani, krenuće ka Trgu srpskih ratnika gde nas očekuje kratki kulturno-umetnički program, a zatim i kako smo planirali jedno veliko narodno kolo oko „Milutina“, dodaje Vulović.

Nakon ovog programa, na koji organizatori pozivaju sve zainteresovane, plivači će se uputiti do Ibra kod Ženeve (Mirina česma) gde će tačno u 12 časova početi glavni događaj, plivanje za Časni bogojavljenski krst.

Foto: Filter media/arhiva

-Plivanje neće biti takmičarskog karaktera. Moramo da se prilagođavamo uslovima, jer je Ibar trenutno jako brz, a mi imamo prijavljene i starije i jako male plivače, pa će tako u vodu najverovatnije ulaziti dvoje po dvoje, kaže jedan od organizatora za Filter media.

Svi ljudi, među kojima je uvek najveći broj mladih a koji neguju veru i tradiciju, a do sada možda nisu učestvovali na bogojavljenskom plivanju, mogu se prijaviti u Duhovnom centru, iako mesta gotovo da više nema, ističu organizatori.

Organizator ovogodišnjeg plivanja je Pravoslavno bratstvo pri Duhovnom centru Sveti vladika Nikolaj uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.