Velika akcija dobrovoljnog davanja krvi – Priključi se i ti

Kao i svake srede, u prostorijama Crvenog krsta Kraljevo, biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Ovoga puta akciju organizuju Policijska uprava, Crveni krst i Transfuzija krvi KC Kragujevac. U akciji kao i svake nedelje mogu učestvovati svi koji dobrovoljno žele da daju krv i na taj način priključe se porodici najhumanijih

Foto: Filter media

Akcija će biti sprovedena u sredu, 18. januara u periodu od 9 do 14 časova, na već dobro poznatom mestu u prostorijama Crvenog krsta, ulica Cara Lazara 19.

Podsećamo, akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju se svake srede u periodu od 9 do 14 časova u prostorijama Crvenog krsta. Osim starosne granice i dobrog opšteg zdravstvenog stanja, važno je znati da osobe ženskog pola krv mogu dati na 16 nedelja dok osobe muškog pola krv mogu dati na 12 nedelja.

Foto: Filter media

Cilj je da se povećava broj dobrovoljnih davalaca, jer zamena za krv ne postoji, jedina nada je „čovek čoveku“.

Za jako malo vremena koliko je potrebno odvojiti za akciju, jedna osoba može spasiti čak nekoliko života. Krv je najpotrebnija onkološkim pacijentima i učesnicima u saobraćajnim nesrećama, a kako su i jedna i druga stvar nažalost svakodnevna pojava, ova dragocena tečnost uvek je potrebna. Ukoliko bi svako od nas bar jednom u toku godine dao krv, svaki pacijent koji se nađe u situaciji da mu je potrebna, sa sigurnošću bi mogao da je dobije, u bilo koje doba godine, čak i onda kada su rezerve krvi na granicama.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.