Tradicija svetog dana -Bogojavljensko plivanje za Časni krst u Kraljevu i Čukojevcu

Tradicija današnjeg dana – bogojavljensko plivanje za Časni krst u Kraljevu je obeležena na dva mesta, na Ibru (kod Mirine česme) i na Zapadnoj Moravi u Čukojevcu.
Foto: Filer media

Plivanje na Ibru u Kraljevu

Oko 60 momaka i devojaka učestvovalo je u obeležavanju praznika Bogojavljenje. Iako je Ibar bio brz i mutan, pa samo plivanje nije moglo da se organizuje, prijavljeni plivači, simbolično su sišli u vodu, jedan po jedan i prekrstivši se ljubili Časni krst, do koga se u godinama kada je Ibar mirniji, plivalo 33 metra, što obeležava broj godina Isusa Hrista.

-Odličan osećaj. Plivam peti put. Želim srećan praznik svima, Bog se javi, kaže Jovica Čingelić, jedan od plivača na Ibru.

-Već dvadeset godina sam učesnik. Motiv je vera u Boga samo to, kaže jedan od učesnika.

Foto: Filter media

Pre samog plivanja, koje je kruna današnjeg dana, jutros je u crkvi Svete Trojice u Kraljevu održana liturgija i pričest plivača nakon koje je krenula litija gradom.

Na Trgu srpskih ratnika svi učesnici izveli su nezvaničnu himnu bogojavljenskog plivanja „Pukni zoro“. Video možete pogledati na ovom LINKU

Nakon toga, kako plivači tako i brojni građani koji su došli da podrže najhrabrije, odigrali su Užičko kolo. Video možete pogledati OVDE

Plivanje na Zapadnoj Moravi u Čukojevcu

Poslednje četiri godine, plivanje za Časni krst održava se u selu Čukojevac na Zapadnoj Moravi, a ove godine je bilo plivača više nego ikada. Oko 70 prijavljenih učesnika zaplivalo je tradicionalnih 33 metra za Časni krst, negujući tradiciju današnjeg dana. Litija u ovom selu nadomak Kraljeva, krenula je iz Pokrovske crkve u 11 časova, nakon čega je otpočeo i zvaničan deo, plivanje za Časni krst.

-Pre svega znači da održimo ovu tradiciju a pošto vidim da svake godine sve više i više novih momaka pliva, želim da se tako i nastavi Bože zdravlja i u narednim godinama, kaže Marjan Spasojević jedan od plivača.

Foto: Filter media

-Plivanje za Časni krst mi znači mnogo, verujem u Boga i plivam da očuvam ovu tradiciju. Organizacija je dobra i nakon plivanja svi smo dobro, kaže za Filter media Milosav Manojlović.

Jedan od organizatora plivanja za Časni krst i učesnik plivanja Stefan Ćirković, inače meštanin Čukojevca, rekao je za portal Filter media da ovakva tradicija koja je iz godine u godinu sve masovnija, mnogo znači za njihovo selo.

-Mislim da će svake godine biti sve bolje. Pozvao bih sve koji do sada nisu plivali da se prijave sledeće godine. Plivanje za Časni krst je poseban osečaj, koji svi treba da dožive, dodao je Ćirković.

-Želim da pohvalim organizatore na odličnoj organizaciji i da pozovem sve da se prijave i naredne godine. Najviše mi je drago jer nas svake godine ima sve više, a uz ovakve organizatore u narednim godinama, plivanje za Časni krst biće samo na ponos kao i do sada, kaže Strahinja Erac jedan od učesnika plivanja u Čukojevcu.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika uspostavljen u spomen na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan. Dužina staze plivanja iznosi 33 metra, u čast 33 godine Hristovog života. Plivanje simbolizuje sabornost i širenje mirenja i ljubavi i ne bi trebalo da ima takmičarski karakter. Baš na takav način obeleženo je i ovogodišnje bogojavljensko plivanje na Ibru i Zapadnoj Moravi u Kraljevu.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.