„Svaka cigareta smeta“ Nacionalni dan bez duvanskog dima u Crvenom krstu  

Današnji dan, 31. januar obeležava se kao Nacionalni dan bez duvanskog dima. Predavanjem za osnovce iz škole „Svetozar Marković“ na ovu temu, Crveni krst Kraljevo obeležio je ovaj dan
Foto: Filter media

-Današnji dan koji je jako važan u kalendaru zdravlja, obeležavamo pod sloganom „Svaka cigareta smeta“ sa učenicima viših razreda osnovne škole „Svetozar Marković“ predavanjem naovu važnu temu. Jako je bitno da sve organizacije poput Crvenog krsta, a koje se bave promocijom zdravih stilova života, obeleže ovaj dan kako bi ukazale na značaj problema koji je sve više u porastu, kaže Bogdan Jašović ispred Crvenog krsta.

Statistike pokazuju da mladi prvu cigaretu „zapale“ sa 14 ili 15 godina, a određen broj njih čak i ranije. Duvanski dim je zaista opasan, od svih materija koje se nalaze u cigaretama, još uvek nije pronađena nijedna dobra, dok njih oko 50 izaziva kancer.

Da je svest kod mladih o štetnosti duvanskog dima, potrebno razvijati od najranijih uzrasta, primer su ovakva edukativna predavanja, koja osim okoline, pozitivno bude svest u osetljivom uzrastu, o štetnosti konzumiranja duvanskih proizvoda.

Foto: Filter media

-Jako mi znače ova predavanja sa vršnjacima. Iako to znamo, ovde dobijamo još inormacija o tome koliko je duvan štetan po naše zdravlje, kaže Vuk Đorđević učenik sedmog razreda OŠ „Svetozar Marković“.

-Ova tema je jako bitna, jer imam prijatelje koji su počeli da puše cigarete u osnovnoj i jako je bitno da se priča o ovome što više kako bi se deca sprečila pre svega da se „navuku“ na cigarete, kaže Nikolina Vuković učenica sedmog razreda.  

Svake godine u svetu usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača zbogizloženosti duvanskom dimu. Većina smrtnih slučajeva povezanih sa duvanom dešava se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, pokazuju podaci.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.