Predstavnici turske Opštine Karataj u poseti Kraljevu – moguća saradnja u više oblasti

Turska delegacija predvođena Fuatom Ozkanom, predstavnikom Opštine Karataj iz Konje za oblast međunarodne saradnje, već nekoliko dana boravi u našem gradu

Cilj ove posete jeste predstavljanje potencijala ove turske opštine kao i moguća buduća saradnja, kako sa gradom Kraljevom tako i sa privatnim preduzećima u nekoliko oblasti.

-Od njih svakako možemo mnogo toga da naučimo, naročito kada je u pitanju osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, jer se njihova deca bave inovacijama, imaju mogućnost da prave čak i robote, a uče i kako da znanje stečeno na časovima primene u praksi, kaže gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić.

Foto: Filter media

Akcenat ove posete stavljen je na moguću buduću saradnju u oblasti privrede.

-Tokom posete našem gradu, predstavnici turske Opštine Karataj obišli su nekoliko preduzeća. Postoji mogućnost saradnje u oblasti izvoza pilećeg mesa iz Kraljeva za Karataj, a ponudili su nam i mogućnost saradnje u oblasi uvoza i instalacije solarnih panela, dodaje Terzić.

Opština Karataj je inače lider u čitavoj Turskoj kada je u pitanju zaštita životne sredine. Od samih početaka reciklaže, ova opština uključena je u taj proces, pa samim tim grade i veliki broj parkova i solarnih elektrana kako bi na najbolji mogući način štitili životnu sredinu.

-Takođe, razgovarali smo o mogućnosti saradnje u oblasti sporta. Oni imaju fudbalske i košarkaške klubove u svom gradu, dok i mi kao grad u poslednjih nekoliko godina beležimo izuzetno dobre rezultate u košarci i odbojci, pa samim tim postoji i potencijal za saradnju i u ovoj oblasti, zaključuje Terzić.

Kako su istakli predstavnici turske Opštine Karataj, nakon ove posete Kraljevu, pozi za posetu njihovoj opštini uslediće ubrzo, kako bi se razmatralo o potencijalima u oblastima koje su zanimljive za saradnju.

-Tu podrazumevamo saradnju u oblasti privrede, sporta i kulture ali i drugim stvarima o kojima smo razgovarali. U Karataju postoje mnoge investicije koje se ostvaruju  kroz razne oblasti, a mi želimo da širimo saradnju i dalje sa onim državama i gradovima gde prepoznajemo zajednički potencijal za saradnju. Najvažnija stvar tokom ove posete jeste to što smo na licu mesta videli da postoji veliki potencijal za saradnju kako sa privatnim preduzećima, tako i direktno, opština za opštinim, kaže Fuat Ozkan, predstavnik Opštine Karataj iz Konje za oblast međunarodne saradnje.

Karataj je grad i okrug u provinciji Konja u regionu Centralne Anadolije u Turskoj. Karataj je jedan od centralnih okruga Konje zajedno sa okruzima Meram i Selčuklu. Prema popisu iz 2000. godine, stanovništvo okruga je 214.589, od čega 183.677 živi u urbanom centru Karataja.

Solarna elektrana Kızoren u Konji koja je puštena u rad 2016. pokriva površinu od 430.000 m2 i moći će da proizvodi 26 GVh električne energije godišnje.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.