Oko 70 plivača zaplivaće na Bogojavljenje za Časni krst u Čukojevcu

Negujući veru i tradiciju, petu godinu za redom, u Čukojevcu na Zapadnoj Moravi i sutra će, zaplivati oko 70 mladića i devojaka za Časni krst na jedan od najvećih srpskih praznika Bogojavljenje.
Foto: Privatna arhiva/ 2022. godina

-Trudimo se da održimo tradiciju, a svake godine imamo sve veći broj plivača. Ove godine se prijavilo oko 70 ljudi, što je i više nego što je planirano, kaže Nikola Premović jedan od organizatora plivanja u Čukojevcu.

I ove godine plivaće se uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, a plivači će se tradicionalno okupiti u porti Pokrovske crkve u ovom mestu.

Foto: Privatna arhiva/2022. godina

-Početak litije je u 11 časova, koja će ka Moravi krenuti iz porte Pokrovske crkve. Pre toga, svi plivači proći će lekarski pregled, a nakon plivanja koje će početi tačno u podne, biće organizovan ručak i druženje za sve učesnike. Pozivamo sve građane da dođu i tog dana pruže podršku hrabrim momcima i devojkama kako bismo svi zajedno negovali tradiciju sutrašnjeg svetog dana, dodaje Premović.

Ni ove godine takmičenje na Zapadnoj Moravi neće biti takmičarskog karakter, pa će tako plivači jedan po jedan ulaziti u vodu i doplivati do krsta, što je i poenta bogojavljenskog plivanja. U nastavku teksta pogledajte video sa prošlogodišnjeg plivanja u Čukojevcu na ovom LINKU

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.