Nakratko prekinuto ćutanje opozicionara u kraljevačkoj skupštini – Zbog jedne tačke „progovorili“

Na prvoj ovogodišnjoj sednici kraljevačke skupštine usvojene su sve tačke dnevnog reda, osim jedne a koja se ticala usvajanja Plana generalne regulacije „Ribnica“

Naime, kako je za usvajanje ove tačke dnevnog reda za glasalo 25, uzdržano bilo 18 odbornika dok je protiv glasalo pet, ova tačka nije usvojena.

Izvor: Filter media/arhiva

Sporna tačka odnosi se na Plan generalne regulacije „Ribnica“ i to na izgradnju saobraćajnice u ulici Koste Abraševića u Ribnici.

Načelnik Odeljenja za urbanizam, Zvonko Kovačević istakao je da je povodom sporne tačke, Vlada Srbije u septembru prošle godine svojom odlukom utvdila javni interes koji se tiče izgradnje pomenute saobraćajnice dodajući da je javni interes stečena urbanistička obaveza, a da slepi krak ove ulice vodi do nekoliko objekata.

Ovu tvrdnju oštro su demantovali predstavnici kraljevačke opozicije (Zdrava Srbija – Miroljub Baković i Starosedeoci – Ivan Matović) koji su tražili od pozicije da ne glasa za ovu tačku, jer bi u tom slučaju bilo podrazumevano docrtavanje jedne saobraćajnice u Ribnici, pod pojmom „tehnička greška u planu“.

Kako navode opozicionari, koji su zbog ove tačke i prekinuli višemesečno „ćutanje“ za skupštinskom govornicom Komisija nije uočila tehničku grešku pa je Plan detaljne regulacije Ribnica bez „tehničke greške“ prošao kompletnu proceduru.

U daljem obraćanju opozicionari pomenuti opozicionari istakli su da je ovaj Plan bio i na javnom uvidu, dok Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta u planu nije predvidelo tu saobraćajnicu. Tako bi zbog „tehničke greške“, pojašnjavaju opozicionari, koja podrazumeva „docrtavanje saobraćajnice“, a o čemu se pre nekoliko meseci negativno izrazilo i Odeljenje za urbanizam, trebalo da bude srušena trećina kuće u Ribnici koja je u vlasništvu komšije porodice Ivane Bazić, odbornice SNS-a, zbog koje je i pokrenuta „ćutnja“ za govornicom.

Kako je na jučerašnjem skupštinskom zasedanju tvrdio Miroljub Baković (koga je pomenuta odbornica uvredila na skupštinskom zasedanju u junu mesecu 2022. godine), isti komšija je porodici Bazić kao susedima, poklonio deo svoje parcele kako bi mogli da legalizuju svoju kuću.

Predsednik kraljevačke skupštine, Nenad Marković bio je jasan u svom obraćanju, navodeći da se na sednici neće odlučivati o sudbini sporne ulice, jer bi, i kada bi se usvojio Plan generalne regulacije Ribnice (što se nije desilo) ovaj deo procesa kroz zaključak bio pokrenut ispočetka kao i da bi se ponovo išlo na javni uvid i u kompletnu proceduru, dodajući da ipak treba da se zna, on nikada neće glasati da se nekome ruši kuća.

Iako je „tišina“ za govornicom prekinua, na narednim zasedanjima videćemo da li će opozicija ostati pri svom i ćutati se dok se ne smeni odbornica Ivana Bazić, ili će svoju „tišinu“ prekidati s vremena na vreme, saznaćemo na nekom od narednih zasedanja.

Kako je došlo do situacije da kraljevačka opozicija „ćuti“ za skupštinskom govornicom gotovo četiri meseca, kao i šta je bio uzrok donošenja ove odluke možete proćitati u našem tekstu na ovom LINKU

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.