Kraljevo:Sezonski grip još uvek nije zvanično registrovan ali je prisutan

U poslednjih nekoliko nedelja sve je više građana koji se lakaru javljaju sa povišenom temperaturom, kašljem, bolom u grlu i mišićima

Gotovo je nemoguće utvrditi da li se radi o gripu, kovidu ili nekom drugom virusu bez prethodnog testiranja.

Sezonski grip nije zvanično registrovan u našem gradu, lekari Doma zdravlja Kraljevo smatraju da već „cirkuliše“ među građanima.

-To što karakteriše ovu neuobičajenu pojavu gde jo nemamo proglašenu epidemiju gripa, jeste što još uvek nije zvanično proglašena. Međutim, mi lekai bi rekli da je to zvanično, iz razloga što su svi simptomi potpuno isti kao kod gripa, kaže dr Mirjana Krčevinac direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

Izvor: Printscreen

Sezonski grip karakteriše povišena temperatura preko 38 stepen, suv nadražajni kašalj, izraziti bol u krstima, zglobovima, rukama i nogama, glavobolja, kao i opšte stanje malaksalosti.

-Savatujemo da pacijent sačeka dan ili dva kod kuće, pa ukoliko se stanje ne promeni, a temperatura ne spadne, da se jave u kovid ambulantu, dok ukoliko nema prisutne temperature, pacijent treba da se javi svom izabranom lekaru, kaže dr Krčevinac.

Gotovo 99 odsto respiratornih infekcija su virusne, pa je najvažnije simptomatsko lečenje, dok pacijent nikako ne treba na svoju ruku odmah uzimati antibiotike, jasni su lekari.

-U borbi protiv povećane temperature, glavobolje, bolova u zglobovima, najbolje je uzeti nešto od antipiretika odnosno brufen ili paracetamol. Ukoliko je prisutan produktivan kašalj odnosno suv kašalj, dovoljni su prigodni sirupi. To je bukvalno sva terapija koja treba da se uzima četiri do pet dana, uz dosta tečnosti. Za suv kašalj preporučljivi su mlaki napici. Ukoliko simptomi ne prolaze, u dogovoru ili pri pregledu kod lekara, donosi se odluka o antibioticima, naglašava dr Mirjana Krčevinac i dodaje da antibiotik nikako ne može preventivno da deluje.

 Vakcinu protiv sezonskog gripa primilo je preko 5500 Kraljevčana, najčešće starije populacije i hroničnih bolesnika. Lekari savetuju građane da jačaju imunitet u zimskim danima većim unosom voća i povrća, čajeva i vitamina.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.