Kraljevo: Povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama

Povišena telesna temperatura, kašalj, bol u grlu, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, opšta slabost i malaksalost simptomi su respiratornih virusa sa kojima u poslednje vreme „muku muči“ veliki broj Kraljevčana

Foto: Filter media

-Imamo povećan broj pacijenata sa respiratornim virusima kao što su virus influence, adeno virusi, urino virusi kao i virus parainfluence. Ovi virusi specifični su za ovo doba godine, pa tako i povećan broj pacijenata sa simptomima o kojima smo govorili nije iznenađujuć, kaže dr Marina Rodić ispred Kovid ambulante.

 Treba napomenuti da nije svaka povišena temperatura, kašalj i bol u grlu simptom kovida, ali pacijenti sa povišenom telsnom temperaturom, treba da se jave u Kovid ambulantu, a ne kod svog izabranog lekara.

– Ukoliko pacijent ima recimo kašalj i bol u grlu bez povišene temperature, javlja se svom izabranom lekaru. Ukoliko ima sve ove simptome praćene povišenom temperaturom, neophodno je da se prvo javi u Kovid ambulantu, kaže dr Rodić.

Situacija sa koronom stabilna u Kraljevu

Što se tiče korone u Kovid ambulanti zabeležen je povećan broj pregleda, kao i testiranih pacijenata, ali manji broj kovid poztivnih pacijenata.

Foto: Filter media

-Od oko 150 pregleda koje obavimo u ambulanti dnevno, na prvom antigen testu  bude poztivno od 10 do 15 pacijenata. S obzirom da smo imali novogodišnje i božićne praznike, očekujemo blagi porast broja pozitivnih u narednom periodu, dodaje dr Rodić.

U medijima se sve više govori o novom soju korona virusa, kako u Evropi tako i u svetu, dr Rodić naglašava da je nemoguće u ovom trenutku predvideti kakva će situacija biti.

-Ono što svakako moramo, jeste da se pridržavamo preventivnih mera, vođenja računa o ličnoj higijeni, redovno pranje ruku, fizička aktivnost, redovna ishrana, uredan način života, boravak na svežem vazduhu. Moram da naglasim da u to spada i nošenje zaštitni maski u zatvorenom prostoru, naročito onde gde ima više lica, što posebno važi za starije osobe, one pacijente koji boluju od hroničnih bolesti i imuno komprovitovane osobe, naglašava dr Marina Rodić.

Kako bi se zaštitili od respiratornih infekcija i izbegli „zimsku prehladu“ potrebno je unositi vitamine, dosta svežeg voća i povrća, kao i dosta čajeva, koji će bar malo pomoći svačijem imunitetu, koji je naročito važno zaštititi u ovom periodu godine.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.