Kraljevo: Izbegavajte boravak na otvorenom u jutarnjim i večernjim časovima

Vazduh u Kraljevu ponovo je zagađen, a koncentracija PM10 čestica je prekoračena što se može osetiti i samim izlaskom napolje, što je naročito osetno poslednjih dana.

Kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo, zagađenje vazduha je osetno naročito u rani jutarnjim i večernjim časovima, što je kako je rečeno očekivano za ovo doba godine.

-Vremenski uslovi ne idu nam na ruku, magla svakako utiče na zagađenje, nema vetra, pa se tako i oseća zagađenje, koje nastaje zbog individualnih ložišta građana. Situacija je razumljiva, ljudi lože šta imaju, snalaze se. U Kraljevu ne postoji industrija koja bi uticala na kvalitet vazduha, pa je ovaj period negde rezervisan za zagađenja koja proizvode upravo individualna ložišta, kažu u Zavodu.

Najveće zagađenje se oseća u prigradskim naseljima Ribnici, Žiči i Sijaćem polju ali i na teritoriji čitavog grada.

-Naša prepuruka je uvek ista a to je da u kritičnim časovima hronični bolesnici, trudnice, deca i starija populacija izbegava boravak na otvorenom, dok se zdravim osobama preporučuje da u ovom periodu smanje fizičku aktivnost. U toku dana je vazduh bolji, pa sve obaveze treba ostaviti za kasnije prepodne i popodne, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Merenje kvaliteta vazduha vrši Zavod za javno zdravlje Kraljevo koji je akreditovana organizacija za ove poslove. Rezultati kvaliteta vazduha objavljuju se svakodnevno na veb-sajtu grada Kraljeva i Zavoda za javno zdravlje.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.