„Žensko groblje“ na Tgru srpskih ratnika (VIDEO)

U Srbiji su od početka ove godine do danas, ubijene 24 žene i jedna dvogodišnja devojčica. U poslednjih 12 godina u femicidu je stradalo 400 žena u Srbiji

Foto: Filter media

Centar za devojke iz Niša u saradnji sa organizacijom Fenomena, danas je u Kraljevu, u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma“ izveo performans „Žensko groblje“, koji govori o femicidu – ubistvima žena u bračnim i partnerskim odnosima.

-Na sebi nosimo danas imena ubijenih žena u ovoj godini, performans izvodimo u tišini, dok se na razglasu mogu čuti imena svih žena ubijenih u partnerskim odnosima od 2010. godine do danas. Za razliku od pre 20 godina kada zakona nije bilo, u današnje vreme zakoni su dobri, ali njihova primena i dalje ne valja, pa tako i nemamo značajno smanjenje broja ubistava žena. Nažalost, u današnje vreme zbog svih rijalitija i nasilnog saržaja koji se plasira, nasilje se i dalje shvata olako, kaže Tatjana Nikolić, ispred Centra za devojke iz Niša.

Foto: Filter media

-Ovim performansom želimo da ukažemo na problem femicida, koji je postao svakodnevnica. Najgore od svega je to što su se mnoge žene koje su ubijene u partnerskim odnosima, obraćale institucijama, mnoge su bile u sigurnim  kućama, a neke od njih nastradale su u toku procesa razvoda, u toku viđanja sa partnerom u okviru Centra za socijalni rad, ili u toku postupka zabrane prilaska žrtvi. Tome moramo stati na put. Ako ništa bar da ohrabrimo naše sugrađanke da nam se jave na SOS telefon, gde mogu dobiti psihološku podršku za svoj problem, kaže Dragana Veljović, koordinatorka SOS telefona „Fenomena“ Kraljevo.

SOS telefon koji funkcioniše u okviru organizacije „Fenomena“ , a koji postoji od 2007. godine u Kraljevu, pozvalo je oko 6.000 žena.

Foto: Filter media

Ukoliko trpite nasilje, možete pozvati broj SOS telefona 0800/ 35 00 36, svakog radnog dana od 14 do 18 časova, gde će vam biti pružena psihološka pomoć, koja je i najvažnija u prvom trenutku.

U videu pogledajte deo performasa “Žensko groblje”

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.