U toku Božićnog posta svež šaran nikad skuplji – A TO NIJE SVE

Za kilogram svežeg šarana mora se izdvojiti čak 749 dinara

Izvor: Google Sites

U toku Božičnog posta, koji je počeo pre nekoliko dana, i uoči jedne od najvećih slava kod Srba, Svetog Nikole, svež šaran na tržištu je dostigao cenu nikad veću, od 749 dinara.

Da nije poskupeo samo šaran, govori i podatak da je za kilogram smrznutog oslića, potrebno izdvojiti od 530 do 550 dinara po kilogramu, što je oko 100 dinara više nego lane.

Pastrmka je poskupela za 220 dinara, pa će oni koji slave, ili poštuju post za kilogram ove ribe morati da izdvoje 770 dinara.

Ukoliko poželite uslugu čišćenja i prženjaribe, to „zadovoljstvo“ vas može koštati, na već nabrojane cene za oko 40 odsto više.

Iako se ovo čini kao neverovatna vest, bar dok ne odete u ribarnicu, ni to nije sve. Proizvođači kažu da se do januara 2023. godine može očekivati novo poskupljenje, a neka predviđanja kažu da do proleća godine pred nama, verovatno nećemo imati dovoljno domaće ribe na tržištu.

U ovom trenutku snabdevenost je dobra, ali po „paprenoj“ ceni, koja je posledica, ne samo ukupnog stanja u ovoj proizvodnji, teškoća koje su nastale tokom pandemije korona virusa, već i rastom troškova svih inputa.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.